Srpski mesoviti dubl Dragoslav Petrovic Milica SimicBADMINTON
Novoformirani srpski miks na korak od medalje u Temišvaru

Srpska seniorska badminton reprezentacija bila je na visini zadatka na Romanian International 2015 koji je u Temišvaru od 12. do 15. marta 2015. okupio preko 200 badmintonaca i badmintonki iz više od 30 zemalja. Najjači utisak, ipak, ostavio je naš mešoviti dubl Dragoslav Petrović, Milica Simić koji je na svom debitantskom nastupu na međunarodnoj sceni došao na korak od odličja. Petrović i Simićeva su prvi put zaigrali zajedno u miksu na prošlogodišnjem Trofeju Beograda koji su osvojili glatko. Ovo im je bio prvi internacionalni test pa su krenuli od kvalifikacija. Sa dve pobede nad domaćim kombinacijama, prvo nad Davidom Nituom i Nitom Mirunom Elenom, a potom i protiv Roberta Ciobotarua i Adeline Marin Terinte, plasirali su se u glavni žreb. I tu su „upisali“ dva trijumfa. Prvo su pali Artiomon Savatiugin i Valerija Muštakova iz Uzbekistana, a potom su i grčki par Petros Tentas, Irini Tenta, koji je predao meč pri vođstvu našeg tandema od 2:1. Na taj način su se plasirali u četvrtfinale u kojem su izgubili od trećih nosioca Pavela Pietrija i Anete Vojtovske iz Poljske.
U glavnom žrebu tradicionalnog turnira u Temišvaru Srbija je imala predstavnike u još tri konkurencije. Milica Simić je izgubila u prvom kolu ženskog singla od Hrvatice Katarine Galenić posle velikog preokreta u ovom duelu. Naša reprezentativka je povela s 2:0 u setovima ali je rivalka dobila sledeća tri seta. Igor Bjelan, koji je u glavni žreb muškog singla stigao sa tri pobede u kvalifikacijama nad Rumunom Robertom Ciobotaruom, Slovencem Primožem Flisom i Norvežaninom Magnusom Kristensenom, izgubio je u duelu za osminu finala od Hrvata Zvonimira Hoelblinga, dok su Miodrag Kaličanin i Borko Petrović u prvom kolu muškog dubla poraženi od grčke kombinacije Georgeo Galvas, Panagiotis Skarlatos. Kvalifikacije na Romanian International 2015 nisu uspeli da prebrode Dragoslav Petrović (u prvom kolu kvalifikacija pobedio Mađara Daniela Gradvohloma, u drugom izgubio od Hrvata Josipa Uglešića), Ilja Pavlović (u prvom kolu kvalifikacija izgubio od Belgijanca Puta Marijna), Borko Petrović (u prvom kolu kvalifikacija izgubio od Turčina Emrea Lalea), Miodrag Kaličanin (u prvom kolu kvalifikacija izgubio od Rumuna Grosua Mihaila) i debitantkinja na međunarodnim seniorskim turnirima Bojana Jovanović (u prvom kolu kvalifikacija izgubila od Slovenke Ane Marije Setine).
„U rezultatskom smislu ovo je, u poslednje vreme, bio jedan od najuspešnijih nastupa reprezentacije na turnirima seniorskog kruga, gde je konkurencija uvek surova. Mešoviti dubl Petrović, Simić je plasmanom u četvrtfinale napravio izvanredan rezultat, tim pre što je ovaj par u Temišvaru prvi put zajedno nastupio na nekom internacionalnom turniru. U svakom slučaju ovim uspehom pokazao je veliki potencijal, ali je još uvek u eksperimentalnoj fazi. Testiraćemo ovu kombinaciju na još nekim turnirima da bismo stekli tačan uvid u domete a samim tim i napravili tačan plan na budućnost. Igor Bjelan je samim probojem u glavni žreb ostvario odličan rezultat, a bio je konkurentan i u borbi za plasman u osminu finala. I Milica Simić je bila na visini zadatka. Protiv evropske prvakinje u dublu za igračice do 17 godina, Hrvatice Galenić, odigrala je jedan od najboljih svojih mečeva u karijeri. Nivo igre joj je bio visok tokom celog meča, ali je Hrvatica u poslednja tri seta bila na neverovatnom niovu. Gotovo da nije grešila i uspela je da preokrene rezultat posle vođstva naše reprezentativke od 2:0 u setovima. Mala žal ostaje zbog muškog dubla Kaličanin, Borko Petrović kojem je malo nedostajalo da se probije među 16 najboljih parova. Ostali naši reprezentativci su odigrali na nivou svojih trenutnih mogućnosti a da je bilo samo malo više sreće mogli su i korak više“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Milan Barbir.
Naredni izazov seniorska reprezentacija će imati već kroz četiri dana u Poljskoj gde će od 19. do 22. marta učestvovati na Yonex Polish Open. Na ovom turniru Srbiju će predstavljati Milica Simić, Igor Bjelan, Ilija Pavlović i Dragoslav Petrović. Svi će nastupiti u singlovima, dok će se Simićeva i Petrović ogledati i u mešovitim parovima.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srpske kadetkinje šeste na Šampionatu sveta u Sarajevu