Matt BowenMET BOUVEN PROMOTER RAGBI LIGE ODLIKAŠA
 
Ragbi 13 Federacija Srbije i ambasada Australije ugostiće veliku ragbi zvezdu Met Bouven predstojećeg vikenda u Beogradu. Bouven u Beograd stiže kao promoter pilot programa Ragbi 13 Federacije i Srbije i Australijske ambasade pod nazivom Ragbi liga odlikaša.
Realizacija ovog programa po osnovnim školama u Beogradu i okolini počela je 20. januara 2015, a Bouven stiže u Srbiju kako bi pomogao u promociji dečijeg turnira kojim će u subotu 25. aprila na stadionu FK Zemun (14.00) obeležiti stogodišnjica ANZAC Day-a, odnosno iskrcavanja Australijanaca i Novo Zelanđana na Galipolje, jedne od ključnih bitki u Prvom svetskom ratu.
Met Bouven je bez sumnje najveća ragbi zvezda koja stiže u Srbiju pošto je više od decenije bio jedan od najboljih igrača u najjačoj ligi sveta – australijskom NRL-u. U dva navrata, bio je najbolji strealac eseja NRL, 2005. i 2007. godine, a u karijeri prepunoj velikih priznanja između ostalog bio je i dva puta učesnik Ol-stars meča, igrao je za reprezentaciju Australije, a takođe je sa matičnim Nort Kvinslend Kaubojsima igrao i jedno veliko finale.
Od prošle sezone igra u Engleskoj, u najboljem evropskom šampionatu – Super ligi i sa Vigan Voriorsima je takođe stigao do finala. Inače, legendarni status stekao je ne samo svojim ponašanjem i igrama na terenu, već i aktivnostima van terena. Kao jedan od najuspešnijih ragbista aboridžinskog porekla, veoma je aktivan u kampanji Smanji razliku Australijske Vlade koja za cilj ima da se poveća životni vek starosedelaca Australije.
Osim što će se na turniru u subotu na stadionu FK Zemun preneti svoje bogato ragbi iskustvo, Bouven će pre toga zajedno sa ambasadorkom Australije u Srbiji Džuli Finli biti gosti Gradske opštine Zemun koja je takođe jedan od pokrovitelja ovog projekta.
U programu trenutno učestvuje oko 200 dečaka i devojčica uzrasta od 10 do 14 godina koji su dobili priliku da se upoznaju sa ragbijem i potom besplatno treniraju zahvaljujući angažovanosti stručnjaka iz R13FS, odnosno finansijskoj i logistiškoj podršci ambasade Australije na čelu sa ambasadorkom Džuli Fini.
Ragbi liga odlikaša je osmišljena u skladu sa Strategijom razvoja sporta 2014 – 2018 koju je na predlog Ministarstva omladine sporta usvojila Vlada Republike Srbije. Uz Ministarstvo sporta, program su podržali Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja i Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda.
Istovremeno, program Ragbi liga odlikaša rađen je po modelu LTAD (Long Term Athlete Develompent) koji je razvio Australijski Institut Sporta, a gde je akcenat na dečijoj edukciji o sportu kroz igru i zabavu.
Povezana vest:  Lindzi Von izašla iz bolnice