cetri ljubenkovic i lukacKUGLANJE
Hermina Lukač šampionka, Kristina Ljubenković vicešampionka sveta!

Sreda, 13. maj, dan sa baksuznim brojem u datumu, doneo je mnogo sreće i radosti srpskom kuglaškom sportu: poslednjeg dana Šampionata sveta u kadetskoj konkurenciji u nemačkom gradu Špajherzdarfu srpski podmladak osvojio je četiri trofeja – zlato, srebro i dve bronze.
Od šest medalja u konkurenciji kadetkinja, Srbiji su pripale četiri. Zlatom se u pojedinačnoj konkurenciji – klasik okitila Hermina Lukač sa 609 čunjeva, a bronzom Kristina Ljubenković sa 591 čunjem. U kombinaciji, za koju su se računali rezultati iz ekipnog dela i pojedinačnog – klasik, srebro je pripalo Kristini Ljubenković sa 1.182 čunja (ekipno 591, pojedinačno 591) a bronza Hermini Lukač sa 1.179 čunjeva (570 i 609). U pojedinačnom delu srebro je osvojila Slovenka Nika Radelj sa 598 čunjeva, dok je u kombinaciji pobedila Čehinja Nikola Portišova sa 1.187 čunjeva (600 i 587).
U pojedinačnom finalu za kadetkinje igrale su i Ana Boškov koja je, izvanredna, peta sa 587 čunjeva i Angela Zolani, koja je osvojila odlično 14. mesto sa 556 čunjeva. U kombinaciji Angela Zolnai je visoko plasirana na devetom mestu sa 1.149 čunjeva (593 i 556), a Ana Boškov je 13. sa 1.135 čunjeva (548, 587). U obe discipline srpske kadetkinje su u „top 15″ što je izuzetan uspeh selekcije koju je vodio selektor Ljubomir Štetin.
Šampionsku pojedinačnu tutulu Hermina Lukač je osvojila odličnom igrom i posle meča, čiji su kraj svi srpski navijači dočekali na nogama, rekla je:
– Ove medalje su mi veoma drage jer sa se sa njima oprostila od kadetske konkurencije. Ušla sam u meč maksimalno koncentrisana, verovala sam u sebe i dobro sam igrala osim u poslednjem setu gde sam napravila tri greške u čišćenju. Na sreću, nisu uticale na pobedu u pojedinačnom delu, ali sam mogla da osvojim i zlato u kombinaciji što bi bilo fantastično… Do „srebrne“ Kristine Ljubenković nedostajala su mi tri, a do šampionke iz Češke osam čunjeva!
Hermina Lukač je na ovom šampionatu po broju medalja najtrofejnija učesnica: dva zlata – miks sa Antićem i pojedinačno, srebro sa ekipom i bronza u kombinaciji!
– – Prvo i drugo mesto u pojedinačnom delu osvojile su igračice iz drugog bloka, Slovenka i ja. Iz trećeg bloka dve medalje osvojila je Kristina Ljubenković, srebro i bronzu, a Čehinja Portišova zlato u kombinaciji. Upravo je ona bila meni i najveća briga, počela je fantastično 169 čunjeva u prvom setu, ali je kasnije popustila. Mislila sam da će za pojedinačnu medalju biti potrebno više od 600 čunjeva, ali se pokazalo da su srebro i bronzu doneli rezultati od 590 i više čunjeva – dodala je Hermina Lukač koja ima i ekipnu kadetsku bronzu sa SP u Zalaegersegu 2013. i srebro sa Antićem na pionirskom Svetskom kupu u Rijeci 2010.- Ostaću sa seniorskom reprezentacijom na ekipnom seniorskom Prvenstvu sveta koje počinje 14. maja i nadam se da će i tu biti prilike za radovanje. Umorna sam, ali imam dva dana za predah i biće sve u redu…
Kristina Ljubenković, koja je lane sa Alenom Kujundžićem osvojila bronzu u miksu u Brnu na kedetskom Svetskom kupu, a ima ima i svetsku bronzu u kadetskoj ekipi iz Zalaegersega pre dve godine, je odigrala sjajno u trećoj turi, iako je bila pod opterećenjem zbog rezultata iz drugog bloka, koje pojedine kuglašice iz poslednje „partije“ nisu izdržale, posbno Nemice i pored navijanja publike pa je domaćin šampionata ostao bez medalje u obe konkurencije:
– Na početku sam se malo mučila, kasnije je sve bilo dobro. U trećem setu mi je isteklo vreme za dva poslednja hica, nisam srušila jedan čunj i napravila prelaz u pune što me je, možda, koštalo zlata u kombinaciji. Na kraju sam imala samo pet čunjeva manje od Čehinje. Selektor Čukvas me je stalno pomogao, bodrio me je i to mi je mnogo značilo. Presrećna sam zbog ove dve medalje, sada imam dva srebra i tri bronze. Najdraži trofej na ovom šampionatu mi je ekipno srebro. Zaista smo odigrale fantastičo, ali su Čehinje imale dve izuzetno raspoložene igračice koje su prelomile da nas preteknu. To srebro za mene sija kao zlato…
Kod kadeta, Srbija je bila blizu čak dve medalje. Na kraju je pet (od šest) medalja pripalo Hrvatskoj – sve tri u kombinaciji i zlato i srebro u pojedinačnom delu. Kadeti Srbije su se sjajno borili. Marko Antić je sa 621 čunjem u pojedinačnom finalu četvrti i izgubio je bronzu za jedan čunj u odnosu na Rumuna Lincu.
Drugi srpski predstavnik u finalu mladi Sebastijan Molnar je završio na 21. mestu sa solidnih 558 čunjeva.
Pobedio je Leo Herceg (Hrvatska) sa 662 čunja, ispred druga iz ekipe Matije Tutnjevića sa 625 čunjeva i Stefana Klaudia Lincu iz Rumunije sa 622 čunja.
U kombinaciji, Leo Herceg je prvi sa 1.273 čunja (ekipno 611, pojedinačno 662), Matija Tutnjević je drugi sa 1.230 (605 i 625) a Domagoj Bradarić (svi Hrvatska) treći sa 1.228 čunjeva (630 i 598). Marko Antić je peti sa 1.224 čunja (603 i 621), a Sebastijan Molnar 22. sa 1.136 čunjeva (578 i 558).
U bodovanju nacija Srbija je druga sa tri poena manje od Hrvatske. Treća je Češka.
Srpski mladi kuglaši i kuglašice završili su učešće na Šappionatu sveta sa ukupno sedam medalja tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačo – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju).

Povezana vest:  Mirer pobednika slaloma, Hiršer najbolji u Svetskom kupu

Bilans medalja

1. Hrvatska 3 3 2 8
2. Srebija 3 2 2 7
3. Češka 2 1 2 5
4. Nemačka 2 1 2 5
5. Slovačk 1 0 0 1
6. Slovenija 0 3 1 4
7. Poljska 0 1 0 1
8. Francuska 0 0 2 2
9. Mađarska 0 0 2 2
10. Rumunija 0 0 2 2
11. BiH 0 0 1 1
Napomena: kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja.