seniori i seniorke sa gazdaricom hotela treca sa levaKUGLANJE

Seniorske selekcije stigle u Špajherzdorf

Seniorske kuglaške reprezentacije Srbije doputovale su autobusom zvaničnog prevoznika „Laste“,  u nemački gradić Špaherzdorf na ekipi Šampionat sveta koji će se održati od 14. do 23. maja.

Smeštene  su u hotelu Vei u mestu Presat 18 kilometra od Špajherzdorfa, okruženi pažnjom i ljubaznoštu vlasnika Anamarije i Maksa Veia i ostalog osoblja, koji u prizemlju hotela drže i mesaru sa tradicijom dugom vek i po! Pre seniora gosti su bili srpski pioniri i kadeii i poneli su nezaboravne utiske o izuzetnom gostoprimstvu!

Prvi dan boravka  protekao je u uobičajenom ritmu – jutarnji futing, razgibavanje i doručak sa đakonijama da pozavide i hoteli sa pet zvezdica. Počelo je u slavljeničkom tonu uz mngo poljubaca i četitanja jer kapiten reprezentacije Zorica Barać 14. maja proslavlja rođendan (dame se ne pitaju za godine). Selektori Dragan Fatović (seniorke) i Miloš Ponjavić (senior) ugovorili su treninge (seniorke u četvrtak, seniori u petak) na obližnjoj kuglani (ovaj kraj je inače među „najkuglaškijim“ u Nemačakoj, mnogi restorin imaju kuglane i navijači na kadetskom Šampionatu sveta su pokazali da odlično poznaju ovaj sport).

Seniori su planirali da idu na trening u Bamberg (80 km od PresAaa) na trening na novj kugani na kojoj je pre dve nedeljr na otvaranju rekord (685) postavio najbolji kuglaš sveta srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko, ali pošt je  u četvrtak i petak praznik  i mnogi objekti su zatvoreni, odstali su i treniraće na istoj kuglani kao i seniorke jer je vlasnica pristala da ugosti srpske timove..

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Pančevci strelom tri puta u zlato!

Seniori čekaju popunu svoje grupe. U petak 15. maja u kvalifikacijama će se za popunu tri mesta u muškim grupama boriti BiH, Estonija, Crna Gora i Danska, dok će za dva mesta kod kuglašica dan ranije igrati  kvalifikanti Crna Gora i Danska.

– Sve mi miriše da će nam, posle žreba koji je nekako uvek protiv Srbije, zapasti najjači kvalifikant BiH – komentar je Miloša Ponjavića, selektora seniora.  -To u suštini niša ne znači, mi se nikoga ne bojimo, ali  se svi ostali boje nas pa je razumljivo očekivati i neke sitne podvalice…

Međunarodna kuglaška federacija FIK NBC obrukala se debelo jer je na sedam dana pre početka seniorskog ekipnog Šampionata sveta u Špajherzdorfu poništila novi žreb grupa za kuglaše od 17. aprila ove godine zbog suspenzije vicešampiona sveta iz Zalagersega 2013. Makedonije (neizmirene finansijske obeveze prema međunarodnoj federaciji) i sve vratila na staro, kako je žrebano u maju prošle godine u Brnu na pojedinačnom Šampionatu sveta!

Povezana vest:  NHL rezultati, petak 22. januar

Veliki skandal u istoriji ovog sporta izazvala je žalba Austrijanaca koji se nisu složili sa sa novim žrebom pa je  FIK NBC je iz „pravnih razloga vratila grupe iz Brna“.

Po starom žrebu Austrijanci su bili u grupi sa Češkom, Makedonijom i kvalifikantom. Pošto je Makedonija diskvalifikovana ostali su u grpi sa tri tima i širom su im se otvorila vrata drugog kruga. U novom žrebu, Austrija se našla u grupi sa Mađarskom (šampion sveta),  Češkom i kvalifikantom i, iz ovog ugla, njihova žalba je sasvim razumljiva.

Ova promena je izbila i novac i iz kase KSS, jer  je generalni sekretar Vojko Pavlović štampao zastavice za tri meča seniora u grupi po novom rasporedu sa datumom i imenima rivala,  a sada ostaju samo kao podsećanje na bruku FIK NBC.

Kuglaši Srbije (zlato iz Detenhajma 2009. i Sarajeva 2011, bronza iz Zalagersega 2013)  igraće u „C“ grupi sa Slovenijom, Nemačkom i kvalifikantom. U „A“ grupi kod kuglaša su Rumunija (bronza iz Zalaegersega), Poljska, Francuska i kvalifikant, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Hrvatska, Slovačka i Italija, i u „D“ Austrija, Češka i kvalifikant.

Povezana vest:  NHL VESTI, Winnipeg zaustavio seriju Bostona, Vancouver razbio Colorado

Kuglašice Srbije igraće u“D“ grupi sa Češkom (bronza sa prošlog SP), Slovačkom i Estonijom.

U „A“ grupi za kuglašice su Rumunija (vicešampion sveta), Austrija, Italija i Danska, u „B“ grupi Mađarska (šampion sveta), Nemačka, Poljska i kvalifikant, u „C“ grupi su Hrvatska (bronza sa SP 2013), Slovenija, BiH i kvalifikant. Kvalifikanti su Crna Gora i Francuska.

Po završetku takmičenja po grupama, dve najbolje ekipe igraće unakrsno  četvrtfinale: prvi iz „A“ sa drugim iz „C“, drugi iz „A“ sa prvim iz „C“, odnosno prvi iz „B“ sa drugim iz „D“ grupe kao i drugi iz „B“ sa prvim iz „D“.

Nije bilo ponavljanja žreba za kuglašice, jer su diskvalifikovane Makedonke bile među kvalifikantkinjama.

Kuglašice Srbije prvi meč igraju u subotu 15. maja u 18,30 pritiv Slovačke. Kuglaši prvi meč igraju 16. maja protiv kvalifikanta koji će se odrediti žrebom po završetku kvalifikacija na tehničkom sastanku u petak.