Ukrajina - Rusija

Ragbi 13: Rusija i Ukrajina igraju u Beogradu

Utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u ragbiju 13 između Ukrajine i Rusije odigraće se na neutralnom terenu u Beogradu zbog političkih tenzija i ratne situacije dve zemlje, potvrdili su čelnici Evropske federacije ragbi lige (RLEF).
Meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za SP, bio je doveden u pitanje čak i pored želje oba saveza za odigravanjem, ali je na kraju odlučeno da se duel ipak odigra, 4. jula u Srbiji.
Glavni problem predstavljalo je mesto odigravanja pošto su Ukrajina i Rusija prošle godine promenili domaćinstvo u nadi da će se u međuvremenu smiriti situacija, ali ne postoje uslovi za gostovanje Rusa u Harkovu.
U pronalaženje rešenja angažovala se Ragbi 13 federacija Srbije (R13FS), veliki rival obe selekcije u Evropskom šampionatu B, ali koja istovremeno van terena gaji bliske odnose sa Ukrajincima i sa Rusima, što su oba Saveza prihvatila.
Direktni nosilac domaćinstva biće Ragbi 13 federacija Beograda, koja će zajedno sa R13FS pružiti ne samo nomilanu podršku, već će i finansijski i organizaciono pomoći odigravanje utakmice.
-Ako neko zna šta znači biti uskraćen da predstavljaš svoju zemlju na međunarodnoj sceni zbog politike, onda su to srpski sportisti. Zato smo tražili način da pomognemo našim prijateljima iz Rusije i Ukrajine da ne ostanu uskraćeni da na terenu pokažu šta znaju. Nažalost, Srbija je verovatno jedino mesto na svetu gde se ovakva utakmica može odigrati bez krupnijih prepreka, a ragbi 13 jedini timski sport – rekao je predsednik R13FB i član Upravnog odbora R13FS Radoslav Novaković.
Srbija je trenutni lider Evropskog šampionata B sa šest poena, dok Rusija zauzima drugo mesto sa četiri, koliko ima i trećeplasirana Italija, dok je Ukrajina bez bodova. Tri prvoplasirane reprezentacije izboriće prolaz na završni kvalifikacioni turnir za odlazak na Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu.

Povezana vest:  NHL rezultati, petak 11. decembar