Srbija - Rusija 04RAGBI 13
Srbija u subotu gostuje Italiji u kvalifikacijama za SP
 
Ragbi 13 reprezentacija Srbije stigla je u Đemonu del Friuli gde u subotu 20. juna (19.00) igra protiv domaćina Italije pretposlednji meč prvog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine. Sa šest poena Srbija je trenutni lider Evropskog šampionata B koji je prva faza borbe za odlazak na SP koje se igra u Australiji i Novom Zelandu.
U nastavku kvalifikacija u 2015., izabranici Marka Jankovića su 16. maja u Beogradu ostvarili istorijsku pobedu protiv Rusije (20.15) koja našem timu omogućava mirnu završnicu takmičenja. Dodatni prostor za kalkulacije postoji jer je Srbija u prvom delu Evropskog šampionata B prošle godine kod kuće ubedljivo savladala „azure“ sa 45:6.
-Pobedom protiv Rusije izborili smo se da sudbinu daljih kvalifikacija držimo u našim rukama. U dobroj smo poziciji da prođemo dalje, ali naša želja je da odigramo maksimalno do kraja i da bez kalkulacija ako je to moguće takmičenje završimo tu gde jesmo, na prvom mestu – poručio je uoči puta selektor Srbije Marko Janković.
Iz Evropskog šampionata B u narednu rundu kvalifikacija dalje idu tri prvoplasirane ekipe, a iza Srbije sa po četiri poena se nalaze Italija i Rusija, dok je Ukrajina poslednja bez bodova. Te tri ekipe boriće se zajedno sa Velsom, Irskom i pobednikom Evropskog šampionata C za jedno od tri preostala mesta iz Evrope na Svetskom prvenstvu 2017. godine. Osvajanje boljeg mesta u prvoj fazi donosi povlašćenije mesto za žrebanje za drugu rundu kvalifikacija koja se igra naredne godine.
-Ubedljiv trijumf prošle godine u Beogradu ne sme da nas zavara, Italijani će biti u mnogo jačem sastavu u subotu. Imaju nekoliko reprezentativaca koji igraju u Engleskoj i sigurno je da je njihovo iskustvo bitno u ovakvim mečevima. Međutim, imamo poverenja u našu ekipu koja je pokazala u poslednje dve godine da može da se nosi sa jačima od sebe – dodao je Janković.
Poslednju proveru uoči subotnjeg gostovanja u mestu koje se nalazi nedaleko od Udina, Jankovićeva ekipa je imala prošlog vikenda u tradicionalnoj utakmici Kupa po poreklu. Na stadionu FK Heroj, domaćin selekcija Beograda je dobila ekipu selekciju Srbije (unutrašnjost) sa 24:22 (14:14).
Kako bi se što bolje pripremili za duelu u Italiji, nekoliko najiskusnijih reprezentativaca je propustilo ovaj meč pošto su ih mučile povrede. Kapiten Dalibor Vukanović, te nekadašnji internacionalci Vladislav Dedić i Vladica Nikolić zalečili su povrede pa se nalaze na raspolaganju selektoru Jankoviću. Ekipi se priključio i jedini igrač iz inostranstva, Džejson Muranka iz engleskog Djusberija koji je za reprezentaciju debitovao protiv Rusije.
Na putu do Italije, reprezentacija Srbije je imala kratko zaustavljanje u Gorici gde je odradila nekoliko treninga u pripremama za jedan od ključnih mečeva u takmičenju.
Sastav Srbije: Miloš Ćalić, Vladislav Dedić, Vojislav Dedić, Vladica Nikolić, Miodrag Tomić, Miloš Zogović (Crvena Zvezda), Džejson Muranka (Djusberi Rems), Stefan Nedeljković, Aleksa Radić, Stevan Stevanović, Dalibor Vukanović (Dorćol), Stefan Ilić, Dragan Janković, Džavid Jašari, Vlado Kušić (Partizan), Lazar Živković (Radnički Niš), Miloš Đurković, Žarko Kovačević, Pero Madžarević (Radnički Nova Pazova), Đorđe Gak (Tašmajdan Tigers).
Povezana vest:  Kriket federacija Srbije u poseti KK "Gale" iz Šri Lanke