Srbija - Rusija 04RAGBI 13
Srbija preko Italije u narednu rundu kvalifikacija za SP

Ragbi 13 reprezentacija Srbije plasirala se u poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine pošto je u Đemoni del Friuliju savladala domaću Italiju sa 21:14 (10:6). Srbija je tako stigla do osmog poena iz pet odigranih utakmica i tako je i matematički osigurala jedno od prva tri mesta koje iz Evropskog šampionata B vode u poslednju fazu kvalifikacija za odlazak na SP koje se igra u Australiji i Novom Zelandu.

Sigurnom igrom od starta, izabranici Marka Jankovića potvrdili su da nisu slučajno trenutni lideri takmičenja. Srbija je vodila od početka do kraja – 6:0, potom i 10:0, da bi Italija do poluvremena uspela esejem da smanji prednost na 10:6.

Sa dva vezana eseja u prvih desetak minuta nastavka naša reprezentacija ponovo je stigla do dvocifrene prednosti (20:6) koju je uspela da zadrži uprkos velikom pritisku domaće selekcije. „Azuri“ su u 68. minutu smanjili na 20:14, ali je dobrom odbranom Srbija u džepu držala makar remi, sve dok dropkom Vojislav Dedić u 79. minutu nije osigurao trijumf.

Povezana vest:  RAGBI 13, Nišlije u polufinalu Balkan Super Lige

Eseje za Srbiju postigli su Miloš Đurković, Dragan Janković i Stevan Stevanović, dok je Dedić uz dropku zabeležio dve kazne i dva pretvaranja. Pored strelaca odličnu partiju pružili su kapiten Dalibor Vukanović i internacionalac iz Engleske Džejson Muranka.

„Velika pobeda ne samo za ovu ekipu, već i uopšte za naš ragbi. Pokazali smo ponovo da sav naš mukotrpan rad ima smisla i da Srbija ima svetlu budućnost u ovom sportu. Mi nastavljamo da živimo naš san da jednog dana dođemo do Svetskog prvenstva i danas za jedan korak bliže njegovom ostvarenju. Međutim, kao što smo rekli pre puta naš cilj je osvajanje prvog mesta, tako da ćemo već od sutra početi da se pripremamo za poslednji meč protiv Ukrajine u septembru!“ rekao je posle meča selektor Srbije Marko Janković.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srpski Vitezovi osvojili 13. Kup po poreklu

Sa pobedom u Đemoni del Friuli, Srbija je učvrstila svoje vođstvo u Evropskom šampionatu B i sada ima četiri poena prednosti u odnosu na najbliže pratioce, Italiju i Rusiju. Obe selekcije imaju po četiri boda, odnosno po dve pobede i dva poraza, dok je na začelju Ukrajina bez poena. Do kraja takmičenja našoj selekciji je ostao još meč u Ukrajini 12. septembra i sa pobedom na toj utakmici osvojiće Evropski šampionat B i samim time biće u boljoj poziciji uoči žreba za narednu rundu kvalifikacija za SP.

Matematički, Srbija prvo mesto može da osigura i pre septembra ukoliko Rusija izgubi jedan od svoja dva naredna meča – 4. jula u Beogradu protiv Ukrajine ili takođe 12. septembra kod kuće protiv Italije. Današnjim porazom, „azuri“ samo teoretski mogu do titule i to ako bi dobili u Ukrajini i Rusiji sa ubedljivom poen razlikom, jer Srbija ima prednost i u tom delu. Ekipa Marka Jankovića ima plus 63 poena razliku, Rusija plus 11, Italija je na nuli.

Povezana vest:  O'Saliven: Još nisam odlučio da li ću igrati na SP

Srbija će se zajedno sa još dve najbolje plasirane ekipe iz Evropskog šampionata B boriti sa Velsom, Irskom i pobednikom Evropskog šampionata C za jedno od tri preostala mesta iz Evrope na Svetskom prvenstvu 2017. godine. Tih šest ekipa biće podeljen u dve grupe iz kojih će pobednici ići na SP, dok će dve najbolje plasirane ekipe igrati baraž u engleskom Liju da popune preostalo mesto iz Evrope. Ta faza kvalifikacija igra se u drugoj polivini 2016. godine.