sah

ŠAH
Turski šahista Suat Atalik pobednik takmičenja Srebrno Jezero

Turski velemajstor Suat Atalik pobednik je tradicionalnog međunarodnog šahovskog takmičenja Srebrno Jezero, koje je danas završeno u Velikom Gradištu, uz učešće 66 takmičara iz deset zemalja.
Atalik je osvojio sedam poena iz devet partija, koliko ima i drugoplasirani velemajstor Dušan Popović iz Novog Sada, ali i slabije dodatne kriterijume. Po 6,5 poena osvojili su Aleksandar Kovačević iz Novog sada i Branko Damljanović iz Zemuna.
Grupu od šest igrača sa po šest osvojenih poena predvodi velemajstor Miodrag R. Savić iz Zvornika, a u njoj su još Jorgos Kececis (Grčka), Brajan Dž. Smit (SAD), kao i srpski velemajstori Dejan Pikula, Miroslav Tošić i Danilo Milanović.
Grupu od šest igrača sa po 5,5 poena predvodi zemunski velemajstor Borko Lajthajm, a grupu od 10 igrača sa po pet poena hrvatski intermajstor Rudolf Sertić.
Najbolje plasirana šahistkinja je srpska reprezentativka Anđelija Stojanović, koja je sa 4,5 poena zauzela 39. mesto.
Važne pobede u današnjem, poslednjem kolu izvojevali su Popović protiv Lajthajma, Kovačević protiv Markidisa, Smith protiv Ćerovića, Pikula protiv Dudukovića, Milanović protiv Sertića i Tošić protiv Besedeša. Remizirali su Atalik, kao i Damljanović, Savić i Kececis.
Igrano je devet kola po švajcarskom sistemu.

Povezana vest:  ZOI Vankuver 2010, Zatvorene tribine, organizatori vraćaju 400.000 dolara