Dolazak Iraca u Beograd 02

IRCI STIGLI U BEOGRAD, U SUBOTU RAGBI SPEKTAKL!

 

Ragbi 13 reprezentacija Irske doputovala je u Beograd gde će u subotu 29. avgusta (17.00 h) na stadionu Nastavnog centra Makiš odigrati prijateljsku utakmicu protiv Srbije u okviru globalne proslave 120 godina od formiranja ovog sporta.

Osnivanje tzv. Severne unije u Hadersfildu 29. avgusta 1895.godine smatra se kao zvaničan datum rođenja ragbija 13, a istorijskim dolaskom jedne od najboljih svetskih selekcija Ragbi 13 federacija Srbije zajedno će sa Ragbi ligom Irske obeležeiti ovaj veliki jubilej. Irska je daleko najbolje plasirana reprezentacija na svetskoj rang listi koja je ikada gostovala u Beogradu što predstavlja posebno priznanje velikom napretku ovog sporta u našoj zemlji.

Povezana vest:  Počelo 56. Nacionalno otvoreno prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu

Ne pruža nam se često prilika da ugostitom jednu selekciju ovako visokog renomea. Irci su među tri najbolje ekipe u Evropi i redovni učesnik Svetskog prvenstva. Opšta je ocena da smo napravili odlične rezultate u poslednje dve sezone, ali da bi nastavili napredak potrebno je da igramo protiv najboljih. Zato je subotnji meč pravi izazov za moju ekipu, kao i za publiku od koje očekujemo da dođe u što većem broju i podrži ovaj spektakl – izjavio je pred utakmicu selektor Srbije Marko Janković.

Reprezentacija Irske stigla je u Beograd u nastavku priprema uoči Evropskog šampionat koji ih očekuje u oktobru i novembru. Irci su do sada savladali Belgiju sa 34:0, a nakon Srbije igraju protiv Malte. Sa druge strane, izabranicima Marka Jankovića ovo će biti poslednji test uoči završetka Evropskog šampionata B u kojem je naša reprezentacija trenutni lider. Priliku da potvrdi prvo mesto, Srbija će imati 12. septembra u Čopu protiv Ukrajine u poslednjem meču takmičenja.

Povezana vest:  Vraćanje softbola uvećalo bi vrednost Olimpijskih igara

Već smo više puta istakli da je naš prvi cilj u ovom ckilusu takmičenja ostvaren – uspeli smo da se plasiramo u poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu. Međutim, isto tako ne krijemo da nam je bitno i da dobre rezultate krunišemo titulom u Evropskom šampionatu B i tako obezbedimo sebi bolju poziciju u žrebanju za poslednju fazu kvalifikacija. Zbog toga će duel sa Ircima biti prava provera uoči ključnog gostovanja u Ukrajini – dodao je Janković.

Povezana vest:  Gergl pobednica superveleslaloma u Kortini D'Ampeco

Meč u Makišu biće ukupno drugi duel između dve selekcije u seniorskoj konkurenciji, prethodni je igran u Tulamoru 18.oktobra 2009. godine u okviru 1. kola Evropskog kupa, a Srbije je poražena sa ubedljivih 82:0 na gostovanju. Ovoga puta učekuje sa da domaćin pruži mnogo jači otpor selekcija koja je trenutno na sedmom mestu svetske rang liste, dok su „orlovi“ 14.

Uz uobičajenu podršku Skupštine Opštine Stari grad, u organizaciji meča učestvuje i ambasada Velike Britanije u Srbiji, dok će pevanjem nacionalne himne spektakl uveličati i Aleksandar Petrović, popularni Aca Seltik, frontmen kultnog sastava Ortodoks Kelts koji gaji muziku inspirisanu irskim melosom.