rus ukra 04072015 0004

RAGBI 13
Srbija u Ukrajini juri titulu u Evropskom šampionatu B

Ragbi 13 reprezentacija Srbije stigla je u ukrajinski grad Čop gde u subotu 12. septembra (15.00 h) igra meč poslednjeg kola Evropskog šampionata B protiv domaće selekcije. Pobedom protiv Ukrajine na stadionu Lokomotiva, „orlovi“ imaju šansu da osvoje titulu u dosada najjačoj konkurenciji u kojoj su se takmičili u istoriji srpskog ragbija, bez obzira rezultat meča Rusija – Italija koji se igra u isto vreme na stadionu Fili u Moskvi.

Sa četiri pobede i samo jednim porazom, te osvojenih osam poena, Srbija je lider ispred Italije i Rusije koji imaju po dva boda manje i sve tri selekcije su već osigurale plasman u narednu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine u Australiji i Novom Zelandu. Ukrajinci su poslednji bez poena i ispali su u niži rang takmičenja, tako da im ovaj meč rezultatski ništa ne znači, ali su veoma motivisani da konačno osvoje prve bodova u Evropskom šampionatu B.

Povezana vest:  Atina u znaku Srbije i srpskih sportista

– Mada smo pobedom protiv Italije u junu već osigurali plasman u naredni krug kvalifikacija, ne odustajem od našeg glavnog drugog cilja uoči ovog ciklusa takmičenja, a to je osvajanje titule. Na korak smo od tog istorijskog rezultata i želimo da u velikom stilu završimo šampionat. Neće nas zavarati pozicija Ukrajine na tabeli, dobro poznajem većinu njihovih igrača i siguran sam da su veoma motivisani da se pobedom oproste od ovog nivoa takmičenja. Zato smo veoma oprezni i svesni da moramo da odigramo maksimalno kako bi uspeli da osvojimo titulu – izjavio je pred put u Ukrajinu kapiten Srbije Dalibor Vukanović.

Povezana vest:  NHL, Ovčekin odveo Capitalse na vrh Istoka, Bostonu divizijski naslov

Osvajanjem titule u Evropskom šampionatu B, Srbija bi imala povlašćenije mesto uoči žreba za poslednju rundu kvalifikacija za SP koja se igra na jesen naredne godine. Tri prvoplasirane ekipe iz ovog ranga takmičenja boriće se zajedno sa Velsom, Irskom i pobednikom Evropskog šampionata C za jedno od tri preostala mesta iz Evrope na SP.

Meč u Čopu biće treći duel Srbije u Ukrajine u istoriji, a naša reprezentacija je pobedila u oba prethodna meča: u Beogradu 2011. godine bilo je 10:6, a prošle godine u Nišu 44:14. U odnosu na poslednji meč u Evropskom šampionatu B protiv Italije, napravljene su četiri promene u selekciji. U Ukrajinu nisu putovali Žarko Kovačević, Vladica Nikolić, Dragan Janković i Džejson Muranka, koje menjaju Pero Madžarević, Aleksa Radić, Nikola Srbljanin i Đorđe Stošić. Srbija je odradila prve treninge pod dolasku u Ukrajini i za sada nema ozbiljnijih zdravstvenih problema sa reprezentativcima.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršer pobedio u slalomu u Adelbodenu

Sastav Srbije: Miloš Ćalić, Vladislav Dedić, Vojislav Dedić, Miodrag Tomić, Miloš Zogović (Crvena Zvezda), Stefan Nedeljković, Aleksa Radić, Stevan Stevanović, Dalibor Vukanović (Dorćol), Stefan Ilić, Džavid Jašari, Vlado Kušić, Nikola Srbljanin (Partizan), Miloš Đurković, Pero Madžarević (Radnički Nova Pazova), Đorđe Stošić (Soko Vranje), Đorđe Gak (Tašmajdan Tigrovi).

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES