vanja udovicic mos

Udovičić: Sport za sve zbog zdravlja nacije

Sport mora da postane dostupan svima i na svakom mestu, a ne samo profesionalcima, kako bismo postali zdrava nacija, poručeno je danas sa nacionalne konferencije “Lokalne zajednice u oblasti sporta – strategija razvoja sporta, zakona o sportu, finansiranje i nasilje u sportu“.
Otvarajući konferenciju u Sava Centru ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da očekuje da sve jedinice lokalne samouprave blagovremeno donesu programe razvoja sporta i neposredno učestvuju u stvaranju I razvijanju baze sporta na svojim tertirorijama.
-Verujem da je to pravi put da postigeno pravi cilj svih nas , da oblast sporta I ubuduće bude ponos naše zemlje I da zajedničkim snagama i marljivošću stvorimo uslove za dugoročno sistemsko planiranje I praćanje razvoja sporta, a time I njegov napredak I buduće uspehe – rekao je Udovičić.
On je dodao da konferencija ima za cilj da prezentuje šta je sve urađeno u ovoj oblasti i isprave eventualne greške kako bismo dobili bolje i kvalitetenije uslove za sport.
-Sport je živi organizam koji stalno napreduje I krupnim koracima se poboljašava, moramo da pratimo taj razvoj, da budemo korak ispred kako bismo deci obezbedili što bolje uslove I povećali bazu. Tema je kako decu I njihove roditelje da ograbrimo da se bave sportom. Znamo da ne mogu svi da postanu vrhunski sportisti, zato je važan rekretaivan sport da bismo imali zdraviju naciju – poručio je Udovičić.
Prema njegovim rečima, sport je prioritet ove Vlade, što se i vidi prema njenom odnosu prema reprezentativacima i nacionalnim savezima, kojima se ne duguje, uprkos smanjenom budžetu.
-Budžet Republike Srbije je manji nego što je bio ranije, 0,5 odsto budžeta se odvaja za ministarstvo omladine I sporta i ne može se očekivati da pravimo čuda. Ali mi ih pravimo, jer je promenjen odnos prema sportistima. Nalazimo se u teškoj finansijskoj situacija, ali smo uprkos tome osvojili tri puta veći broj medalje nego prošle godine – istakao je Udovičić.
On je izrazio nadu da će Skupština krajem godine izglasati novi zakon o sportu.
Prisutnima se obratio i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Piter Burkhard, koji je istakao da bi u rešavanju problema nasilja u sportu trebalo blisko da sarađuju lokalne samopurave, klubovi, savezi, civilno društvo i policija.
-Sport bi trebalo da ojača pozitivne vrednosti u ljudima – timski rad, toleranciju, razumevanje i fer – plej. Svesni smo napora koje ulaže Vlada Srbije da reši ovaj problem. Impresioniran sam interesovanjem sportskih organizacija u cilju jačanja dijaloga, njihova saradnja je osnova za uspeh. OEBS je spremna da nastavi da pruža pomoć. Verujem da će ovo biti prilika da postavite preventivne mere u sprečvanju nasilja u sportu I bolje komunikacije između svih – rekao je Burkhard.
Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić istakao je da je sport najveći srpski brend, ali da je potrebna zajednička akcija kako bi Srbija i u budućnosti bila prepoznata po toj oblasti.
-Mi smo sportska nacija, sport je nacionalni brend, ali zabluda je da je sport nešto što pripada samo profesionaclima, on pripada svima, bez obzira na pol i godine . Ova konferencija treba da nam pomogne u tome. Bitno je da postoji želja, želimo da podignemo zdravlje nacije, a to ćemo učiniti ako se ulaže više u sport i ako takva aktivnost bude prepoznata na loklanom nivou – rekao je Perišić.
Na konferenciji je predstavljen priručnik za izradu programa razvoja sporta u jedinici lokalne samouprave autora Nenada Đirđevića, čiji je cilj da sport učini transparentnim i dostupnim svakom akteru, kao i da motiviše na bavljenje rekreacijom.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Olimpija odnela tri boda iz Pionira