Srbija - Rusija 01

RAGBI 13
Srbija čeka protivnika na putu ka SP

Ragbi 13 reprezentacija Srbije sutra (sreda 4. novembar) saznaće imena protivnika u poslednjoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se 2017. godine održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. Žreb završnog kruga evropskih kvalifikacija održava se u okviru godišnjeg kongresa Međunarodne ragbi liga federacije (IRLF) koji je danas počeo u Parizu i trajaće do petka, 6. novembra.
Osvajanjem Evropskog šampionata B, Srbija se kvalifikovala u poslednji krug kvalifikacija u kojem će se šest reprezentacija boriti za preostala tri mesta iz Evrope na Svetskom prvenstvu. Žreb u Parizu (početak 18.00) razvrstaće preostale selekcije sa Starog kontinenta u dve grupe čiji pobednici će otići direktno na SP, dok će dve drugoplasirane ekipe igrati baraž za preostalo treće mesto.
Nosioci pri žrebanju su ekipe iz Evropskog šampionata, Irska i Vels, Srbija je zajedno sa Rusijom u drugom šeširu, dok su Italija i Španija su u trećem. U periodu od 15. do 30. oktobra 2016. godine predviđeno je da svako sa svaki odigra po jedan meč u kojem će po jednom biti domaćin i gost. Baraž drugoplasiranih timova evropskih kvalifikacija igraće se 4. novembra u engleskom gradu Liju.
Predstavnik Srbije na žrebanju je član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije, Nebojša Sretenović koji se uoči puta nadao povoljnom ishodu za našu reprezentaciju.
Samo osvajanje Evropskog šampionata B je veliki uspeh za naš ragbi, ali ne krijemo da maštamo da nastavimo sa istorijskim rezultatima. Ne treba da naglašavam šta znači izboriti plasman na SP i sigurno je da ćemo dati svoj maksimum da to ostvarimo. Objektivno gledano Irska i Velsu su veliki favoriti i naša realnost je da se borimo za mesto u baražu, pogotovu što ćemo protiv ekipe iz trećeg šešira biti domaćini. Naša želja je da to bude selekcija Španije, pošto očekujemo da će Italija igrati u znatno jačem sastavu ovu rundu kvalifikacija – izjavio je Sretenović koji ujedno kao član borda Evropske ragbi liga federacije učestvuje u radu IRLEF-a.
Do sada učešće na završnom turniru osiguralo je deset selekcija: aktuelni šampion Australija, Novi Zeland, Engleska, Škotska, Francuska, Fidži, Samoa, Papua Nova Gvineja, Tonga i Liban. Turnir koji će imati tri domaćina biće 15 SP u ragbiju 13.

Povezana vest:  Andrei Arsović novo zlato u Ujedinjenim Arapskim Emiratima