Srbija - Rusija 01

RAGBI 13
Srbija protiv Velsa i Italije za SP

Ragbi 13 reprezentacija Srbije igraće u Grupi A poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine protiv Velsa i Italije, odlučeno je žrebom danas u Parizu. Najbolji srpski ragbisti svrstani su u tzv. grupu smrti u kojoj sve tri selekcije imaju šanse da se bore za prvo mesto koje direktno vodi na 15. planetarni šampionat čiji će domaćini biti Australija, Novi Zeland i Papua Nova Gvineja.

Osvajanjem Evropskog šampionata B, Srbija se kvalifikovala u poslednji krug kvalifikacija u kojem se šest reprezentacija bori za preostala tri mesta iz Evrope na SP. Žreb koji je održan u sklopu kongresa Međunarodne ragbi liga federacije (IRLF) koji že u prestonici Francuske trajati do petka 6. novembra nije bio naklonjen našoj selekciji. Favoriti uoči žrebanja bili su Irska i Vels, Srbija je prilikom žrebanja bila u drugom šeširu zajedno sa Rusijom, dok su Italija i Španija bile niže rangirane.

Povezana vest:  BADMINTON, Dve šampionske titule za Srbiju na Balkanijadi u Karatašu

Priželjkivali smo Španiju kao najlakšeg protivnika, ali smo dobili najjaču grupu, odnosno „grupu smrti“. Znali smo da će put do završnice SP sam po sebi biti jako težak, nadamo se da će ovakav ishod žrebanja da nam bude dodatni motiv da možda i prevaziđemo svoje mogućnosti i kvalifikujemo se. Naše šanse biće znatno veće ako uspemo da osiguramo igranje igrača srpskog porekla koji su profesionalci u najjačim ragbi zemaljama sveta, pre svega Australiji – izjavio je Nebojša Sretenović, član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije koji je naš predstavnika na kongresu u Parizu.
Već je poznato da će prvi meč u Grupi A Srbija igrati u Velsu tokom vikenda 15. i 16. oktobra 2016. godine, dok će Italiji biti domaćin 22. ili 23. oktobra. Između toga Italijani će gostovati Velsu. Prvoplasirana ekipa iz obe grupe ide direktno na SP, a drugoplasirani timovi igraju baraž 4. novembra u engleskom gradu Liju za preostalo treće mesto iz evropskih kvalifikacija.

Povezana vest:  Dačić sutra uručuje pasoše Srbije sportistima iz RS

Protiv oba svoja rivala u Grupi A, Srbija se već sastajala: protiv Vesa 2009. godine u Smedervu zabeležen je poraz, dok je sa Italijanima polovičan učinak – po tri pobede za obe selekcije u ukupno šest utakmica. Naši najbolji ragbisti dobili su u poslednjem ciklusu takmičenja oba puta „azure“ na putu do titule u Evropskom šampionatu B, 45:6 u Beogradu i 21:14 letos u Đemoni del Friuliju.

Povezana vest:  Arunovićeva i Mikec do zlata, Vukojevićeva i Stefanović bronzani u Kairu

Međutim, treba očekivati mnogo jaču ekipu Italije koja će sigurno pokušati ponovo da u svojim redovima za poslednju rundu kvalifikacija dovede brojne profesionalce iz Australije koji su poreklom iz Italije. Sa naturalizovanim pojačanjima Italijani su uspeli da izbore plasman na prošlo SP, 2013. godine, zbog čega se i u našoj Federaciji nadaju da bi na predstojećoj turneji po Australiji početkom 2016. godine uspeti da obezbede slična pojačanja i za srpsku reprezentaciju.

Do sada učešće na završnom turniru osiguralo je deset selekcija: aktuelni šampion Australija, Novi Zeland, Engleska, Škotska, Francuska, Fidži, Samoa, Papua Nova Gvineja, Tonga i Liban.