sah

Počinje Evropsko šahovsko prvenstvo u Rejkjaviku

U Rejkjaviku na Islandu danas počinje ekipno Evropsko prvenstvo u šahu, u obe konkurencije, na kojem učestvuju i reprezentacije Srbije.

Selektor muške ekipe, velemajstor Slavoljub Marjanović opredelio se za velemajstora Ivana Ivaniševića, Miloša Perunovića, Roberta Markuša, Nikolu Sedlaka i Dejana Antića, aktuelnog seniorskog prvaka Srbije.

Selektor ženske ekipe, velemajstor Branko Damljanović podmladio je reprezetaciju u kojoj neće biti velemajstora Nataše Bojković, dugogodišnje „prve table“, kao ni aktuelne državne prvakinje Marije Rakić. U Rejkjaviku će igrati velemajstori Irina Čolučkina, Anđelija Stojanović i Jovana Vojinović, kao i dve mlade šahistkinje Adela Velikić i intermajstor Mila Žarković.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Štuhec pobedila u superveleslalomu u Kran Montani

Na muškom šapionatu igra 36 ekipa, najbolji prosečan rejting ima Rusija, dok je Srbija na 15. mestu. Sa prostora bivše Jugoslavije učestvuju Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i prvi put Kosovo, a nema BiH i Makedonije.

Pojedinačno, najviši rejting ima Magnus Karlsern iz Norveške, jedini preko 2.800 ELO bodova, dok je Ivan Ivanišević na 39. mestu.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Zvezda uzvratila udarac i revanširala se Partizanu

U ženskoj konkurenciji, nastupa 30 ekipa, prvi favorit je Gruzija, a Srbija je po prosečnom rejtingu na 12. mestu. Igraju i Slovenija i Crna Gora.

Pojedinačno, među 146 šahistkinja, najbolji rejting ima Nana Džagnidze iz Gruzije, dok je najbolje rejtingovana srpska igračica Anđelija Stojanović na 36. mestu.

Partije 1. kola na programu su sutra, igra se devet kola po Švajcarskom sistemu, a Evropsko prvenstvo završava se 22. novembra. Ekipe nastupaju sa četiri takmičara (takmičarke) i jednom rezervom.

Povezana vest:  Prvenstvo Beograda za pionire u mačevanju