raketno banat

RAKETNO MODELARSTVO

Iz Banata do meseca

Poslednje ovogodišnje raketno modelarsko takmičenje, održalo se proteklog vikenda (19-20. septembar) na poligonu za vazduhoplovne i raketne modelare u Banatskom Karlovcu. Iznad ovog malog mesta u srcu banata, svoje raketne modele lansirali su najuporniji takmičari iz juniorske i seniorske kategorije. Kup u Banatskom Karlovcu bio je prilika da oni koji su imali odličnu godinu iza sebe, potvrde svoj ovogodišnji kvalitet i osvoje medalju za „ispis“ 2015. godine, a oni malo lošiji da isprate svoje loše rezultate i najave bolju borbu u narednoj godini. Organizatori ovog takmičenja bili su AK „Mihajlo Petrović“ iz Banatskog Karlovca i Vazduhoplovni savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.
U klasi S3 u juniorskoj konkurenciji, pobednik Kupa u B. Karlovcu bio je domaći takmičar Dejan Čančarević. Iza sebe je ostavio modelara iz komšijskog kluba AK „Živica Mitrović“ iz Bele Crkve Dejana Žaka koji je osvojio srebrnu medalju. Trećeplasirani modelar bio je Srđan Radašin iz AK „Ada“. U ekipnoj konkurenciji u istoj klasi, pobedu su slavili domaći takmičari u sastavu Dejan Čančarević, Ilija Bazović i Nikola Miljković.
Juniorska borba se nastavila i u klasi S6 u kojoj je talentovani Dejan Čančarević ponovo dokazao svoj kvalitet osvojivši novu zlatnu medalju. Iza njega ostali su Emil Dragin iz AK „Ada“ i „komšija“ iz belocrkvansog AK „Ž. Mitrović“ David Vitomirov koji su osvojili drugo i treće mesto. U ekipnoj konkurenciji pobednički pehar je ovoga puta otišao u Belu Crkvu zahvaljujući Dejanu Žaku, Dejanu Petroviću i Davidu Vitomirovu.
Borbe mladih takmičara sa strane su gledali i sugerisali po koji savet stari lisci raketnog modelarstva u Srbiji. Nakon što su mlađi završili svoje takmičenje, na teren su izašli seniori i takmičili se u istim klasama. Tako je u klasi S6 trijumfovao iskusni Ferenc Ileš iz AK „Ada“. U veoma napetoj borbi u kojoj je za samo jedan bod osvojio srebrnu medalju pobedio je Đurica Vitomirov iz AK „Ž. Mitorvić“. Jedan stepenik ispod njega, takmičenje je završio Rolf Varga iz AK „Ada“. U ekpinoj konkurenciji pobedili su takmičari AK „Ada“ i to u sastavu Stojan Mrđanov, Rolf Varga i Ferenc Ileš.
Ljuta senirska borba nastavila se i u klasi S3 u kojoj su dominirali takmičari AK „Ž. Mitrović“. Prvo i drugo mesto osvojili su klupske kolege Miroslav Petrović i Đurica Vitomirov koji su zasluženo otišli u flajof u kojem je Petrović ipak pokazao bolju formu u ovom trenutku i osvojio zlatnu medalju. Iza njih je ostao Ferenc Ileš iz AK „Ada“ osvojivši bronzanu medalju. U ekipnoj konkurenciji u ovoj klasi trijumfovao je tim iz B. Crkve u sastavu Miroslav Petrović, Đurica Vitomirov i Saša Petrović.
Srećom, metereološki uslovi su išli na ruku organizatoru i nisu dozvolili da uloženi trud i energija propadnu. Takmičenje je organizovano na izuzetno visokom nivou, na šta su nas domaćini iz AK „Mihajlo Petrović“ sa vođstvom Žak Zlatka, uostalom i navikli.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zvezda bolja od Makpetrola

LIGA SRBIJE 2015

Završetkom kupa u B. Karlovcu, završila se i liga Srbije u raketnom modelarstvu. U juniorskoj konkurenciji, nakon pet kola, šampion Srbije postao je Dejan Petrović iz AK „Živica Mitrović“ sa ukupno osvojenih 1214 bodova. Sa samo 72 boda zaostatka, iza Dejana ostao je Emil Dragin iz AK „Ada“ osvojivši titulu vicešampiona Srbije. Bronzanu medalju iz sezone 2015 poneo je Dejan Čančarević kojeg je odsustvovanje sa četvrtog kola lige koštalo titule šampiona Srbije. Ekipni šampioni Srbije su modelari AK „Ada“ koji su slavili ispred kolega iz Bele Crkve i Banatskog Karlovca.
U klasi S3 ubedljivi pobednik je Srđan Radašin iz AK „Ada“ koji je za više od 250 poena iza sebe ostavio drugoplasiranog Dejana Petrovića iz AK „Ž. Mitrović“. Bronzoom se ove godine morao zadovoljiti njegov klupski kolega Dejan Žak koji je posle odličnog početka sezone pokvario rezultate ali ipak ostao na vrhu tabele.
U seniroskoj konkurenciji u klasi S6, posle tri kola lige i veoma neizvesne borbe, sa samo šest poena prednosti, titulu šamipona osvojio je Ferenc Ileš iz AK „Ada“. Druga u ligi Srbije je jedna od retkih dama u ovom vazduhoplovnom sportu, Delorija Deheljan iz AK „B. Karlovac“. Bronzana medalja pripala je takmičaru iz AK „Živica Mitrović“ iz Bele crkve Saši Petroviću. Ekipna titula šampiona Srbije je ove godine otišla u Belu Crkvu.
Ferenc Ileš je svoju dominaciju u raketnom modelarstvu potvrdio i u klasi S3. Tri kola lige su njemu bila sasvim dovoljna da i ovde ostvari najbolje rezultate i postane ubedljivi šampion. Vicešampion u ovoj klasi postao je Đurica Vitomirov iz AK „Ž. Mitrović“ dok je treći bio njegov klupski kolega Saša Petrović. U ekipnoj konkurenciji, šampioni Srbije postali su modelari AK „Ada“.

Povezana vest:  KUGLANJE, Radovan Šunjka ponovo izabran za predsednika KS Vojvodine