Srpski padobranci

PARAGLAJDING
Pesak u očima, medalje na grudima

Srbija je osvojila dve medalje na Svetskim vazduhoplovnim igrama (WAG) koje se održavaju u Dubaiju od 1-12. decembra. Tamara Kostić i Goran Đurković iz Vršca, osvojili su srebrnu i bronzanu medalju u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje na nezvaničnoj vazduhoplovnoj olimpijadi. Ovo takmičenje važi za najprestižnije takmičenje u vazduhoplovnim sportovima i svojevrsna je kruna karijere svakog sportskog vazduhoplovca.
Nakon 12 takmičarskih serija, koje su se održale u veoma napetim uslovima na pesku Arabijske pustinje, naši sportisti su postigli rezultate koji će ući u istoriju srpskog vazduhoplovnog sporta. Tamara je u ženskoj konkurenciji, osvojila srebrnu medalju. Od nje je bila bolja samo Pučong Nunapat sa Tajlanda, koja je inače prvak sveta u ovom sportu. Trećeplasirana takmičarka bila je Andriana Lis iz Indonezije. Goran Đurković je u jakoj konkurenciji od 19 najboljih pilota iz 14 zemalja, uspeo da osvoji bronzanu medalju u veoma napetoj borbi. On je posle prvih sedam serija imao lidersku poziciju, međutim, dva doskoka od samo sedam centimetara udaljenosti od cilja, spustili su ga na četvrtu poziciju. U narednih pet serija, uspeo je da se domogne podijuma i Srbiji donese bronzanu medalju. Zlatna medalja sa ovog takmičenja otišla je u ruke rumunskog pilota Džordža Koteta, dok je treće mesto ovojo pilot iz Kine Ma Kuang.
Dodatnu neizvesnost ali i lošu sportsku sreću za Gorana, predstavljalo je i pravilo da se na kraju takmičarskih serija, najgori rezultat otpisuje. Tako su prvoplasirani i drugoplasirani pilot otpisali svoje loše rezultate od kojih su neki bili i preko 300 negativnih poena. Goranov najgori rezultat bio je samo sedam poena. Da se najlošiji poeni nisu otpisivali, on bi bio ubedljivi pobednik nezvanične vazduhoplovne olimpijade.
– Izuzeto mi je krivo što nisam uspeo najsjajnije odličje da donesem u Srbiju. Imao sam kontinuitet dobih rezultata. Sedam poena uopšte toliko loš doskok, ali je ovog puta sportska sreća ipak bila naklonjena drugim pilotima. – izjavio je pomalo razočarano Goran Đurković, pilot srpskog nacionalnog tima.
Pored paraglajderista srpski tim sačinjavaa i pet naših najboljih padobranaca. Stevan Miletić, Dragan Obradović, Miroljub Janićijević, Slobodan Terzić, Slobodan Marković predstavljaju Srbiju u padobranskim disciplinama, a da sve bude podređeno dobrim rezultatima pobrinuće se Željko Ovuka, šef srpskog nacionalnog tima. Srpski padobranci su do ovog trenutka odradili jednu takmičarsku seriju, ali je takmičenje prekinuto zbog prejakog vetra. U narednim danima se očekuje nastavak skokova.
Svetske vazduhoplovne igre okupljaju vazduhoplovce iz svih vazduhoplovnih sportova i održavaju se na svake četiri godine. Pored paraglajdinga i padobranstva, vazduhoplovci se takmiče u avionskim akrobacijama, avio modelarstvu, balonarstvu, jedriličarstvu, ultralakom letenju, letenju helikopterom i paramotorom. Ovoga puta u Ujedinjenim arapskim emiratima učestvuje 54 države sa više od 860 takmičara.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER 2010, Drugog dana Olimpijade medalje u pet disciplina