KARLING Seljani

Karling ambasador Srbije

Kongresni biro Srbije koji radi pri Turističkoj organizaciji Srbije je prepoznao značaj 4. Svetskog karling kongresa koji su organizovali Svetska karling federacija, Nacionalni savez za karling Srbije i agencija Vekol DMC iz Beograda u septembru ove godine.
Tim povodom je Marko Stojanović predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije i profesor Univerziteta Singidunum proglašen za AMBASADORA kongresnog turizma Srbije za 2015. i 2016.godinu.
Marko Stojanović je istakao da su svi građani Srbije, naši u dijaspori i svi posetioci Srbije njeni ambasadori i deo procesa dobijanja organizacije različitih kongresa.
„Nacionalni savez za karling Srbije je postao član Svetske karling federacije pre 10 godina i od tada na sva takmičenja, turnire, sastanke, skupštine i kongrese smo nosili kilograme promotivnog materijala o Srbiji i Beogradu koje smo dobili od Turističkih organizacija Srbije i Beograda. Kupovali smo monografije o srpskoj kulturi, manastirima, umetnosti na stranim jezicima i poklanjali ih kolegama u svetu. To je deo procesa promocije Srbije kao kongresne destinacije“ istakao je Stojanović.
Pre samog uručenja priznanja „Ambasador kongresnog turizma Srbije“ Marku Stojanoviću prikazan je video klip iz serijala „Srpski za turiste“ koji su zajednički producirali Nacionalni savez za karling Srbije, Stanković i sinovi i Vekol DMC, a po scenariju Marka Stojanovića i u režiji Marka Nikolića. Serijal se može naći na Jutjubu, a do sada su ga emitovali RTS u programu za dijsporu i RTV Panonija.
„U 5 pilot epizoda smo želeli da na jedan duhovit način upoznamo strance sa osnovnim rečima i izrazima u srpskom jeziku, ali sa našim običajima i kulturom. Od toga kako reći „dobar dan“ do toga kako poručiti piće ili pesmu u kafani. I to je deo procesa animiranja delegata i gostiju koji nisu planirali da dođu na kongres. Mi smo u savezu imali internet PR kamanju skoro godinu dana pre početka kongresa. Obaveštavali smo članice mejlom i preko Fejsbuka o Beogradu, Srbiji, kulturi, gastronomiji, Vinči, Lepenskom viru, Viminacijumu, ali i mogućnosti da u Srbiji jevtinije, a jednako kvalitetno mogu da poprave ili naprave zube, obave lekarske preglede, posete neku banju itd…“. Kad se dobije organizacija kongresa tada počinje drugi proces, proces privlačenja delegata, izlagača, gostiju, posetilaca.
Četvrti Svetski karling kongres je bio najveći i najposećeniji kongres Svetske karling federacije. Bilo je zastupljeno 47 zemanja od 54 članice, preko 140 delegata i oko 200 ljudi što je 30% nego na prethodnim kongresima koji su bili u Škotskoj, Kopenhagenu u Danskoj i Rinu u Nevadi u SAD.
„SVOJU ZEMLjU NIJE DOVOLjNO SAMO VOLETI, TO TREBA I POKAZATI“ rekao je Stojanović na kraju svog obraćanja.

Povezana vest:  ŠAH, ZAVRŠENO OTVORENO PRVENSTVO BEOGRADA, Govedarica prvak