Detalj sa meca Prvenstva Beograda - Arena - Djulijano

U Softbol savezima Srbije i Beograda puno aktivnosti u ovoj godini, na redu Kongres u Holandiji

Iza srpskih softbolašica i softbolaša je još jedna godina u usponu. Bilo je puno takmičenja kako u Srbiji, tako i po Evropi. Osvojene su dve seniorske reprezentativne medalje na Balkanijadama (fast pič i slou pič konkurencija). Beograd je bio domaćin Balkanijade u slou piču, a specijalni gosti na odlično organizovanom takmičenju, koje je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, bili su prvi potpredsednik Evropske softbol federacije Gabrijel Vag (Češka) i Ami Baran (Izrael).
Na redu je 2016. godina. Kao i svi neolimpijski sportovi, i softbol je dobio manje sredstava nego prošle godine. To stvara probleme i bez donatora, neće se moći učestvovati na svim velikim takmičenjima.
-Vremena su teška, i to se sada osetilo i u sportu. Zahvalni smo Ministarstvu omladine i sporta, jer bez njihove pomoći, ne bi bilo većine sportova u Srbiji. Dobili smo manje sredstava, a ove godine u planu smo imali učešće na više takmičenja nego u 2015. Pokušaćemo da nađemo donatore, ako ne uspemo, ne možemo nastustupiti na seniorskom Svetskom prvenstvu u Kanadi. Glavni cilj su nam juniorke, a njih očekuje učešće na Evropskom prvenstvu u Španiji u avgustu. Imamo novu generaciju kadetkinja i u njih ćemo puno ulagati ove godine. Kadetsku reprezentaciju Srbije očekuju kvalifikacije za Svetski kup. Održaće se u Češkoj, a na tom takmičenju zbog veće popularizacije softbola, mogu učestvovati i klubovi. Tako da je to takmičenje još teže, jer će učestvovati nekoliko klubova iz Češke i Rusije, koje su velesile u evropskom softbolu. U februaru ćemo učestvovati na Kongresu u Holandiji, i tada ćemo konačno znati gradove domaćine svih takmičenja pod ingirencijom ESF – istakao je Slobodan Đurić, predsednik Softbol saveza Srbije i Beograda.
Inače, ove godine je održano puno domačih utakmica u seniorskoj i juniorskoj klupskoj konkurenciji. Klub Arena je za potrebe učešća na dva velika međunarodna takmičenja angažovao nekoliko igračica iz Češke i čak softbolašicu iz Bugarske. Arena je osvojila sjajno peto mesto na ESF Super juniorskom kupu u Češkoj, a učestvovala je i na izuzetno jakom Kupu pobednika kupova u Pragu. Zabeležila je jednu pobedu, po prvi put u istoriji jedan naš klub je u juniorskoj konkurenciji dva puta pobedio predstavnika Belgija i dva puta predstavnika Slovačke. Dok je u seniorskoj konkurenciji takođe po prvi put u istoriji savladan klub iz Španije. Prvak Srbije u seniorskoj konkurenciji je Arena, vicešampion Wild cats, a treće plasirami tim je Đulijano. Ekipa Aligators iz Sombora, ove godine nije učestvovala na domaćim takmičenjima. Oni su se preorjentisali na osposobljavanje mladih pionirki i kadetkinja, u nekoliko gradova ojvodine, dok su muškarci nastupali za reprezentaciju a juniorke su igrale kao pozajmljene igračice za druge srpske klubove.
U oktobru je Arena postala juniorski prvak Beograda, Đulijano je vicešampion, dok je Svet sporta trećeplasirani.Grad Beograd, preko Sekretarijata za sport i omladinu takođe finansijski pomaže pojedine programe Softbol saveza Beograda. Ta pomoć je doprinela odličnoj organizaciji tradicionalnog Trofeja Beograda, kao i obezbeđene honorare za naše trenere, koji su radili sa mladima u glavnom gradu.

Povezana vest:  KUGLANJE, U Kovačici stigle „ploče“