Dalibor Vukanovic Kabramata 9 turnir

RAGBI 13
Srbija u petak protiv Filipina

Centralnu proveru u okviru dvonedeljnih priprema u Australiji, ragbi 13 reprezentacija Srbije imaće u petak 5. februara protiv Filipina na stadionu Nova Era u pregrađu Sidneja Kabramati (početak 19.30 lokalno vreme). Najbolji srpski ragbisti se nalaze na istorijskoj turneji sa kojoj su počele završne pripreme za poslednju rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine koja se igra u oktobru, a rivali su Vels i Italija.

Osim što prvi put gostuje u Australiji, ova turneja je istorijska za reprezentaciju jer debituju i igrači srpskog porekla rođeni u ovoj zemlji. Nakon turnira „Kabramata 9″ ovo će biti pravi test za novoformirani tim jer je u pitanju zvanična prijateljska utakmica protiv ekipe sa dobrim ragbi iskustvom.

Iza nas je desetak uzbudljivih i napornih dana, ali sve se to zaboravlja kada dođe dan utakmice. Na Kabramata turniru smo se tek upoznali sa novim saigračima, pa će posle gotovo čitave nedelje zajedničkih treninga ovo biti pravi test i vredno iskustvo zbog čega smo i uostalom došli na ovu turneju – izjavio je pred meč sa Filipinima kapiten Srbije Dalibor Vukanović.
Od dolaska u Australiju ekipa vredno trenira pod budnik okom trenera Džejsona Grina, koji je na preporuku novog specijalnog savetnika Ragbi 13 federacije Srbije legendarnog Brajana Smita odlučio da se stavi na raspolaganje našim ragbistima. Grin ne krije oduševljenje entuzijazmom momaka i fizičkim predispozicijama igrača koji bi uz dodatna pojačanja i naporan rad do oktobra mogli da formiraju jedan veoma konkurentan tim.

Povezana vest:  Afera o problemu rasizma u novozelandskom ragbiju

Potvrda talenta i zalaganja naših reprezentativaca dolazi i od australijskih medija, pogotovu onih specijalizovanih za ragbi koji su sa pažnjom ispratili igre Srbije na debitantskom učešću na Kabramata turniru. Više od samog rezultata – jedna pobeda i tri poraza, srpska ekipa je lokalnu ragbi javnost impresionirala potencijalom i borbenošću, sa jasnom naznakom svetle budućnosti.

Entuzijazmom naših ragbista bili su oduševljeni i prvotimci NRL ekipe Menli Si Igls u čijem trening centru je selekcija Srbije odradila jedan od poslednjih treninga uoči meča sa Filipinima. Jedinstvenu priliku da treniraju na terenima jednog od najboljih svetskih klubova, naša reprezentacija dobila je zahvaljujući dobrim kontaktima aktuelnog reprezentativca Ilije Radana koji je nekada igrao za mlađe kategorije Menlija.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Vojvodina i Zvezda drugi put u osam dana

Značajnu pomoć u organizaciji ovog gostovanja, Srbija je dobila i od nekadašnjeg prvotimca Si Iglsa, Dragana Đorđevića koji svojim kontaktima na svakom koraku pomaže mlađim kolegama na ovoj turneji. Naši ragbisti su tako imali priliku da upoznaju trenutno jednog od najboljih igrača na svetu, Dejli Čerija Evansa, kome su poklonili dres reprezentacije Srbije.

Veliku podršku, reprezentacija ima i od ostatka srpske zajednice u Australiji koja je organizovala niz druženja i akcija kako bi pomogli napore da se osiguraju najbolji mogući uslovi u borbi za plasman na SP koje će se održati upravo u Australiji, te Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. Očekuje se da će Srbija u petak u Kabramati imati veliku podršku napih ljudi sa tribina stadiona Nova Era.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Hokejašice Srbije zabeležile prvo međunarodno gostovanje u istoriji

Nakon osvajanja Evropskog šampionata B, Srbija se nalazi u Grupi A poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koja se igra na jesen. Rivali će biti Vels (15. oktobar, Kardif) i Italija (22. oktobar, Beograd). Samo pobednik grupe ide direktno na SP, dok drugoplasirana reprezentacija igra baraž sa drugoplasiranim timom iz Grupe B gde su Irska, Rusija i Španija.

Sastav Srbije protiv Filipina: Džavid Jašari (Partizan), Ilija Čotrić (Buš Rendžers), Miloš Ćalić, Vladislav Dedić, Miloš Zogović (Crvena zvezda), Stevan Stevanović, Dalibor Vukanović (kapiten), Stefan Nedeljković (Dorćol), Džošua Marjanović (Kavana Dolfins), David Anđelić (Blekstoun Vorkers), Đorđe Vujanović (Ist Tajgers), Nikola Štrbac (bez kluba), Ilija Radan (Mona Vejl Rajders), Ris Grkinić (Kabramata), Dejan Lukenić (bez kluba), Milan Radojević (Fastern Bombers), Džošua Blekinsop (Burleji Bers U18), Stevan Dobrić (Belrouz Igls). Stručni štab: trener Džejson Grin, tim menadžer Blagoje Stoiljković, pomoćni treneri Mičel Henderson, Edrijan Kraft, fizio Kamerun Dajer.