rugby-ballAMERIČKI FUDBAL

 

SAAF pokreće i arena-fudbal

 

U organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala ovog leta biće organizovani međunarodni turniri u arena-fudbalu širom Srbije.

Predviđeno je učešće osam ekipa, najmanje jedna od njih biće iz inostranstva, a očekuje se i aktivno učešće nekih od najpoznatijih javnih ličnosti. Više o svim detaljima biće poznato posle zvanične promocije prvog turnira, kada će u ponedeljak u Beogradu biti najavljen prvi spektakl – u Mitrovici, nakon čega slede nadmetanja u Boru, Novom Sadu kao i finalni u Vrbasu.

Šta je arena fudbal? Vrsta američkog fudbala sa nešto manje igrača od uobičajenih 11-na-11 i na nešto manjem terenu. Maltene sve ostalo je tu: i oprema učesnika, i pun kontakt, i načini postizanja poena. Evo i nekih najzanimljivijih detalja koji se u SAD praktikuju u zatvorenom prostoru, otude i ime za ovu verziju američkog fudbala, a kod nas će se odvijati na otvorenim terenima.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Jacobsen pobednik skokova u Zakopanama

Najpre, ekipu na terenu umesto 11 čini osam igrača. Uz tri ofanzivna linijaša koji imaju zadatak da sačuvaju kvoterbeka i/ili obezbede trkaču prostor da se probije, te pomenuti tandem, tu su još i dva klasična hvatača, kao i tajt-end koji i u arena-fudbalu sme da hvata loptu.

Na terenu širine od 25 do 35 jardi, a dužine od 40 do 50 jardi, najvažnija promena u odnosu na klasični američki fudbal je činjenica da posle svakog promena poseda lopte (nakon poentiranja, izgubljene lopte i sl.), ekipa koja loptu dobije – kreće sa pet jardi od svoje endzone. Ima četiri pokušaja da dođe do polovine terena, a onda još četiri pokušaja da poentira. U suprotnom, sa svojih pet jardi kreće rival.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kuglašice Jedinstva iznenadile SPC Vojvodinu, kuglašima Partizana prvi bodovi iz Aranđelovca

Utakmica traje dva puta po 20 minuta, a vreme se stopira samo u završna dva minuta. U arena-fudbalu nema specijalnih timova, a nema ni trčanja ako akcija počinje unutar protivničkih pet jardi – jer tada napad mora da odigra akciju dodavanjem, što daje posebnu draž.

Timovi smeju da prijave 20 igrača za ovo takmičenje, a ukoliko bude bilo potrebe zbog povreda, naknadno je moguće uvrstiti u tim dvojicu novih.

Povezana vest:  Žeravica i Boričić dobitnici specijalnih priznanja SSS