Serija Svetskih kupova u 2016. godini stigla je do nove stanice. Sutra u Minhenu počinju takmičenja na trećem turniru SK u sezoni.

Minhensko strelište važi za jedno od najboljih na svetu, iako je izgrađeno još 1972. godine za Olimpijske igre. Zato je glavni grad Bavarske, u kome se nalazi sedište Svetske streljačke federacije, 11. put u poslednjih 12 godina, a šesti put uzastopno domaćin jednog od turnira Svetskog kupa.

Turnir u Minhenu je po tradiciji najmasovnije takmičenje u sezoni Svetskog kupa. Ovaj put prijavljeno je 738 strelaca iz 88 zemalja, koji će upisati 1.264 izlaska na vatrenu liniju.

Povezana vest:  NORDIJSKO TRČANJE, SVETSKI KUP FINALE, FALUN, Justina i Dario najbrži

Srbiju predstavlja 16-očlana reprezentacija, a prvog takmičarskog dana za plasman u finale i za medalje će se boriti šestoro naših strelaca.

U subotu su na programu dva finala, vazdušnom puškom u obe konkurencije.

U nadmetanju puškom u muškoj konkurenciji u kvalifikacijama startuju Stevan Pletikosić, Milenko Sebić i Milutin Stefanović. U takmičanju dama nadmetaće se Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović i juniorka Milica Babić, koja je nedavno prijatno iznenadila osvajanjem zlata vazdušnom puškom na jakom seniorskom turniru u Plzenu.

Povezana vest:  Određene reprezentacije za Svetski kup i Evropsko prvenstvo

Počinju i takmičenja pištoljem. Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasna Šekarić će u subotu gađati prvi deo kvalifikacija malokalibarskim pištoljem na 25-metarskom strelištu – preciznu paljbu. Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov će učestvovati u eliminacijama MK pištoljem na 50 metara.

Na turniru u Minhenu, koji traje do srede, Srbiju predstavlja i četvoro strelaca van konkurencije: Stevan Jovanović, Sanja Vukašinović (puška), Jasmina Milovanović i Brankica Zarić (pištolj).

Na prošlogodišnjem Svetskom kupu u Minhenu Srbija se u bilansu medalja našla sa jednim odličjem. Bobana Veličković je osvojila srebro vazdušnim pištoljem, čime je našoj zemlji donela i olimpijsku kvotu.

Povezana vest:  U Splitu traje veliko Međunarodno finale Sportskih igara mladih

Sa drugog SK 2016. godine, u Rio de Žaneiru, naša selekcija se vratila sa dve medalje, srebrom Damira Mikeca vazdušnim pištoljem i bronzom Stevana Pletikosića MK puškom iz ležećeg stava. Na prvom Svetskom kupu ove godine, u Bangkoku, učestvovala je samo Ivana Anđušić Maksimović, koja je u obe discipline (vazdušna i MK puška) prošla u finale.