Majski dani knjige u Pančevu u znaku slovenačke savremene književnostiPored centralnog književnog programa od ove godine i filmski i dečiji segment

Gradska biblioteka Pančevo će od 24 – 28, maja biti domaćin gradske manifestacije “Majski dani knjige”, pod sloganom “Slovinjak pank”, koja će biti posvećena slovenačkoj savremenoj književnoj sceni. U okviru centralnog, književnog programa, publici će se predstaviti slovenački pisci Mojca Kumerdej, Ana Ristović, Vlado Žabota i Dušan Čater. Ulaz na sve programe manifestacije je besplatan.

Povezana vest:  Otkrij čudesni svet dinosaura i praistorijskih životinja uz nove Vulkančić knjige

Manifestacija počinje u utorak, 24. Maja u 20.00 u čitaonici Gradske biblioteke, svečanim govorom gospodina Marjana Cukrova, predstavnika Vlade Republike Slovenije, nakon čega će biti promovisana posebna publikacija Josipa Vebera, monografija “Slovenci u Južnom Banatu”, uz projekciju dokumentarnog filma Janeza Kranjca “Sakupljač školjki”.

Narednih dana, pored gostovanja slovenačkih pisaca, publika će imati prilike da sa Neletom Karajlićem, Ivanom Pantovićem i Predragom J. Markovićem razgovara na temu “Titostalgija, ili da li je crko maršal?”, kao i da se bolje upozna sa književnim stvaralaštvom domaćeg pisca Milisava Savića.

Povezana vest:  Prva zbirka priča Srđana Srdića "Espirando" objavljena u izdanju Stubova kulture

Takođe, ovu godinu obeležiće saradnja “Majskih dana knjige” i manifestacije “Rukopisi” Doma omladine Pančevo, u okviru koje će se u petak, 27. maja u kafeu “Pogon” u Pančevu, održati književno veče Dušana Čatera.

Pored veoma bogat književnog programa za odrasle, program ovogodišnjih “Majskih dana knjige” upotpunjen je i posebnim filmskim segmentom, kao i programom za najmlađe čitaoce. U okviru filmskog segmenta koji je uredio reditelj Dragomir Zupanc biće prikazana četiri slovenačka filma koji nas polje upoznaju sa savremenom slovenačkom kinematografijom. Dečiji program odvijaće se paralelno sa centralnim književnim, počev od srede, 25. maja, u prostorijama Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke Pančevo.

Povezana vest:  Instagram akcija Muzejske četvrti i Muzeja Leopold u Beču