Još dve medalje na kontu Srbije na kuglaškom juniorskom Šampionatu sveta u Novigradu u Istri! Milorad Vojnović osvojio je zlato, a Bojan Kličarić bronzu u disciplini sprint.

Vojnović, mladi kuglaš Radničkog (Novi Sad) u finalu je posle „zlatnih kugli“ savladao Čeha Zdeneka Ransdorfa. U setovima je bilo 1:1 (103:99, 110:115) a onda  tri fantastična tri hica Vojnovića: osam, devet i šest čunjeva i ukupno 21, dok je Čeh imao 17 (pet, osam i četiri).

Vojnović je u polufinalu sa 2:0 eliminisao Bojana Kličarića, po setovima 99:90 i 104:94. Ransdorf je izbacio zemljaka Mihala Pitlika  na „zlane kugle“ 21:18. Kličariću i Pitlku pripale su bronze.

– Ovo mi je peta zlatna svetska medalja, imam tri ekipne junirske, jednu ekipnu kadetsku i pojedinačnu u sprintu – rekao je posle uzbudljivog finala Milorad Vojnović.- Bilo mi je sve jedno koji će mi Čeh biti rival, nisam na to obraćao pažnju. Trudio sam se da po savetu selektora Vojka Pavlovića, koji mi je pružao ogromnu podršku, svaki hitac odradim kako treba i to je urodilo dobrim pogocima, sa  manje „probijanja“ čega sam se i najviše bojao, jer sa deset kugli u pune i deset u „čišćenju“ nemaš pravo na loš hitac.. Ceo dan sam igrao stabilno, kugla me je slušala…

Tri puta ste prolazili dalje na „zlatne kugle“. Kako ste se nosili sa tim ogromnim pritiskom?

– „Zlatne kugle“ su veliki rulet, ako pogrešiš  nema popravnog. Na sreću, uvek sam poslao prave hice u prvom trenutku. Posebno je bilo dobro u finalu, posle „devetke“ došla je „osmica“ i na kraju „šestica“.

Da li ste mogli da rešite finalni meč i bez doigravanja?

– Napravio sam grešku u sredini tog „čišćenja“, nisam „vezao“ tri čunja i  Čeh  je to iskoristio. Potom mi je pala „devetka“ i – ukazala se šansa. Da sam srušio  još jednu „devetku“, okrenuo bih set u svoju korist. Dobro sam odigrao 19. hitac, ali je kugla promašila prvi čunj za milimetar i ušli smo u doigravanje koje se, na sreću,  dobro završilo za mene.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd ubedljiv protiv Olimpije 7:1, Pionir pobedio Nemice sa 6:2

Bojan Kličarić je, do sada, najtrofejniji igrač u reprezentaciji, jer ima medalje sve tri boje – ekipno zlato, srebro u  tandemima sa Kovačićem i bronzu u sprintu:

– Da mi je neko pre ovog šampionata, na kome sam debitovao, rekao da ću osvojiti tri medalje, mislio bih da se loše šali. Ni u snu se nisam nadao! Najdraže mi je srebro sa Kovačićem u tandemima jer imamo i svetski rekord, a najteže sam doživeo i jedva preživeo ekipno zlato. To ću pamtiti celog živiota, bilo je napeto do poslednjih hitaca. Česima smo u tri dana odneli dve zlatne medalje – ekipno su bili drugi i sada je Ransdorf gledao u leđa mom prijatelju Mićku Vojnoviću.

Raspored je namestio da  u oba polufinala budu igrači iz iste zemlje- Srbije i Češke?

– Na kraju ispalo dobro, selektor Pavlović je to odlično procenio i napravio raspored ko će sa kim da igra. Sa dvojicom polufinalista imate sigurnog finalistu i sigurnu bronzu. Osetio sam umor u tom meču,  ceo dan smo bili na stazama- rekao je Bojan Kličarić uzdanica Crvene zvezde.

Selektor Vojko Pavović nije krio radost:

– Vojnović i Kličarić su nas obradovali, medalje su bile  prognozirane li  ne padaju same sa neba, mnogo su  truda uložili na putu do njih. Iako mladi, delovali su veoma sugurno, ni jednog trenutka nisu popustili pod pritiskom i dobili smo dva oslonca reprezentacije za neredni period. Moraju još da rade i da se usavršavaju, ovde su videli kakve mlade lavove imaju ostale reprzentacije a uvek je teže braniti nego osvajati zlato…

Povezana vest:  Srpski stručnjaci sportske medicine na klinici "Aspetar"

Na svečanom proglašenju sa predsednikom Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva (VNBA – klasik) Zigfridom Švajakardom i domaćinima, bio je i Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije. Sticajem okolnosti pošto su u dva meča Kličarić i Vojnović igrali u istom „bloku“,  preuzeo je ulogu sekundanta Kličariću i postao „desna ruka“ selektoru Pavloviću.

– Bilo mi je ogromno zadovoljstvo da sekundiram Kličariću, a još veće da budem akter „srpskog polufinala“. Čestike momcima, četiri medalje u četiri dana su pravi podvig. Nadam se dobrim vestima i posle nedeljnog dela. Hvala Ministarstvu omladine i sporta Srbije, koje nam budžetskim sredstvima pomaže da sprovodimo programe. Bez toga ne bi bilo ni ovakvih blistavih uspeha koje Srbiju svrstavaju na prvo mesto u svetskom kuglanju. Mi ponovo imamo u dve kategorije, seniorskoj i juniorskoj, zvanične ekipne šampione sveta. To nema ni jedna druga zemlja…

Na putu ka trofeju, bez većih problema, Bojan Kličarić savladao je u prvom kolu sprinta sa 2:0 (107:87 i 95:83) Slovaka Riharda Vargu.

Milorad Vojnović je u prvoj rundi sa 2:0 pobedio Italijana Manuela Domanega 104:92, 109:99.

U dugom kolu, Kličarić je, takođe sa 2:0, eliminisao Mareka Kivija iz Estonije (98:95 i106:100), dok je Milorad Vojnović slavio protiv neugodnog Austrijanca Jakoba Prema tek posle „zlatnih kugli“! U setovima je bilo 1:1 (98:99, 101:93) ali je sa tri dodatne kugle srpski reprezentativac bio sigurniji: pet i dva puta po sedam čunjeva ukupno 19, dok je Austrijanac oborio šest i dva puta po pet čunjeva, ukupno 16.

U četvrtfinalu, Vojnović je u trileru zvanom „zlatne kugle“ izbacio Čeha Danijela Numana. Bilo je 1:1 (73:68 i 109:111).  Na „ruletu“, Čehu su pale tri sedmice, Vojnović je srušio u prvom i trećem hicu „devetku“, u drugom šesticu i prošao sa 24:21.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Otkazan superveleslalom, titula Tini Maze

Bojan Kličarić je u četvrtfinalu izbacio Andraša Lendvaia (Mađarska) ali tek posle dve serije od po tri dodatane  kugle. Prvi set je dobio Kličarić 119:97, Mađar mu se ravanširao 110:81, U rpvoj seriji: Mađar četiri, pet i devet čunjeva, Kličarić pet, sedam i šest čunjeva i na kraju 18:18. Primenili su staze,  Kličarić je prvim hicem sruši „devetku“ potom peticu i četvorku, a Mađar četvorku, peticu i šesticu za 18:15 u korist Kličarića i prolaz u polufinale!

Drugo polufinale pripalo je Ranzdorfu  sa 21:18 u „zlatnim kuglama“ protiv zemljaka Pitlika.

U ženskom finalu u sprintu, Nemica  Ana Miler savladala je Hrvaticu Mirnu Bosak sa 2:0. Dve bronze osvojile su Melani Difentaler (Francuska) koja je u polufinalu izgubila od Milerove i Sandra Hofer (Italija) koju je eliminasala Bosakova.

Ovo je četvrta medalja za srpske juniore u Novigradu: zlato u ekipnoj konkurenciji (četvtro u nizu),  Milorad Vojnović u sprintu, ,srebro u tandemima (Kovačić i Kličarić) i bronza u sprintu Bojana Kličarić. Igor Kovačić i Bojan Kličarić su u polufinalu tandema postavili novi svetski rekord u ovoj disciplini od 192 čunja.

U nedelju se juniorski Šampionat sveta završava pojedinačnim delom, posle koga će se podeliti medalje za pojedinačno- klasik i pojedinačno – za kombanaciju gde se sabiraju ruzultati iz ekipnog del i pojedinačnog – klasik. Među 24 igrača koja nastavljaju takmičenje u pojedinačnom delu –klasik Srbija ima četvrtog Kovačića 651, petog Roberta Ernješija 644 i 14. Norberta Ernješija 625.

Među 24 kuglašice koje će se boriti za pojedinačne medalje i trofeje u kombinaciji plasirale su se Kristina Ljubenković kao peta sa 586 čunjeva, Angela Zolani je 12. sa 575 čunjeva i Olivera Čikoš je 19. sa 566 čunjeva.