Ruski velemajstor Ernesto Inarkriev novi je prvak Evrope u šahu posle 17. šampionata, koji je danas završen u Djakovici na Kosovu, u konkurenciji 221 takmičara iz 39 zemalja.

Inarkrijev je osvojio devet poena iz 11 partija, pola poena više od Igora Kovalenka iz Letonije, sa sedam pobeda i četiri remija. Po osam poena sakupili sui Badur Džobava iz Gruzije, David Navara iz Češke i Pons Fransisko Valjeho iz Španije.

Povezana vest:  BOB, Rađenović: Očekujem mesto među 10 najboljih

Grupu od 18 igrača sa po 7,5 poena predvodi Radoslav Vojtašek iz poljske, a u toj grupi su i najmladji uspešni takmičari Arjan Tari (18) iz Norveške, odnosno Danil Dubov iz Rusije i Oleksandr Botnik iz Ukrajine.

Od šahista sa prostora bivše Jugoslavije najbolji je bio hrvatski velemajstor Ivan Šarić kao 27. sa 7,5 poena. Zbog toga što se igralo u Djakovici srpski šahisti su bojkotovali 17. Evropsko prvenstvo osim malo poznatog FIDE majstora Kasema Vebića, koji je zauzeo 150. mesto.

Povezana vest:  OI MLADIH, SINGAPUR, Rog: Na sledećim OI mladih biće bolji sportisti

Novi prvak bio je 12. favorit prema trenutnom rejtingu na rang listi FIDE, dok je prvi favorit David Navara zauzeo četvrto mesto.

Igrano je 11 kola po Švajcarskom sistemu.