Učenici širom Srbije postavili hranilice za vrapce kako bi ove stanarice pronalazile svoje obroke u školskim dvorištima

 Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta učenici više od 30 škola širom Srbije, koje učestvuju u međunarodnom programu „Eko-škole“, postavili su hranilice za vrapce u svojim školskim dvorištima, kako bi pomogli ovim pticama, čija se brojnost smanjuje u Evropi.

Svetski dan biodiverziteta obeležava se svake godine 22. maja, sa ciljem da se podigne svest javnosti o značaju očuvanja životne sredine i važnosti zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, uz podršku kompanije Vip mobile, zajedno sa učenicima škola širom Srbije, odlučili su da ovaj dan obeleže postavljanjem hranilica za vrapce čija se brojnost neprestano smanjuje. Iako ne spadaju u ugrožene i zaštićene vrste, malo je poznato da je populacija vrabaca u Srbiji u opadanju. S obzirom na to da su sitniji i slabiji od drugih ptica, vrapci polako gube bitku za hranu, a njihov opstanak najviše zavisi od ljudi, zbog čega su školarci odlučili da zaštite vrapce i omoguće im da se hrane u njihovim školskim dvorištima.

Povezana vest:  Izgoreo Santo Domingo na Crvenom krstu

Obeležavanje Svetskog dana biodiverziteta samo je jedna od brojnih aktivnosti projekta Vip ekomotivacija u međunarodnom programu „Eko-škole“. U ovom projektu učestvuje više od 40 obrazovno-vaspitnih ustanova širom naše zemlje, a cilj je jačanje svesti mladih o značaju očuvanja životne sredine, organizovanjem predavanja i radionica na ovu temu, obeležavanjem značajnih eko-datuma, učešćem u eko kvizu, uređenjem školskog dvorišta i izgradnjom eko-bašti. Učešće u najvećem broju aktivnosti, školama omogućava sakupljanje poena, pa će na kraju školske godine tri škole sa najvećim brojem bodova osvojiti vredne nagrade, kao i titule „Ekomotivatora”.

Povezana vest:  Već 10.000 prijava za putovanje na Mars u jednom smeru

Neke od škola koje su izradom hranilica za vrapce obeležile Svetski dan biodiverziteta su: PU „Vila“ (Vrdnik), Vrtić „1001 radost“, International nursery and primary school Belgrade, Savremena gimnazija, OŠ Drinka Pavlović, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Vožd Karađorđe“ (Beograd), PU „Sunce“, OŠ Arsenije Loma, OŠ „Desanka Maksimović“, OŠ „Momčilo Nastasijević“ (Gornji Milanovac), OŠ „Takovski ustanak“ (Takovo, Gornji Milanovac). PU „Suncokreti“ (Vladimirci), OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ (Knjaževac), OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Milica Pavlović“ (Čačak), OŠ „Vožd Karađorđe“ (Leskovac), OŠ „Branko Miljković“ (Niš), OŠ „Lela Popović“ (Miljkovac), MTŠ „14. oktobar“ (Kraljevo), OŠ „Dimitrije Tucović“ (Čajetina), OŠ „Rade Dodić“ (Milutovac-Trstenik), ŠOSO „Vuk Karadžić“ (Sombor).

Povezana vest:  PREDSTAVLJAMO VAM NAJBOLJE SVETSKE ILUZIONISTE