Svetski dan borbe protiv raka obeležava se svake godine širom sveta 4. februara i tim povodom Nj.K.V. Princeza Katarina još jednom šalje poruku podrške svima koji se bore protiv ove bolesti i podseća na suštinski značaj preventivnih pregleda i poštovanja saveta stručnjaka, jer se ova teška bolest može izbeći ili izlečiti ako se na vreme otkrije.

Svetski dan borbe protiv raka je globalna ujedinjena inicijativa koju vodi Unija za međunarodnu kontrolu raka (UICC). Podizanjem svesti širom sveta, poboljšanjem obrazovanja i objedinjavanjem ličnih, kolektivnih i aktivnosti vlada, radi se na ostvarenju glavnog motiva da svi treba da rade zajedno kako bi se stvorio svet u kom će milioni smrtnih slučajeva od raka biti izbegnuti, jer mogu da se spreče, a lečenje i nega jednaki za sve. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana je „Popunite prazninu u brizi“, sa ciljem da promoviše napredak koji u svojim brojnim oblicima omogućava većem broju ljudi da traže i dobiju negu koja im je potrebna i koju zaslužuju.

Kako ističu zdravstveni stručnjaci, aktivnosti u prevenciji nastanka karcinoma su raznovrsne i predstavljaju ključni pristup u procesu njihove kontrole. Procene sugerišu da se čak 40% maligniteta može izbeći putem promene životnih navika: prestankom pušenja, ograničavanjem konzumacije alkohola, izbegavanjem prekomernog izlaganja suncu, održavanjem optimalne telesne težine zdravom hranom i vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje mogu da dovedu do razvoja raka.

Povezana vest:  Sara Jovanović u prazničnoj kupovini sa dobitnicom adidas nagrade

Ako se bolest ipak pojavi, njen ishod se može poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuću palijativnu negu. Onkolozi ističu da rano otkrivanje karcinoma doprinosi dobrom ishodu bolesti, to jest prevođenje ovog oboljenja u hroničnu bolest. Pozivaju na obavljanje redovnih pregleda, a ako se uoče neki novi simptomi, na razgovor sa lekarom.

„Koliko god bila teška borba protiv raka, iz nje se može izaći kao pobednik. Samo oni koji su se susreli sa rakom znaju koliko je teško izdržati ovu bitku – koliko je odricanja, suza, hrabrosti potrebno… ali znaju i da uz podršku svojih najmilijih i uz adekvatnu medicinsku pomoć mogu da prebrode to.

Povezana vest:  Darovi Novak Đoković Fondacije i Generali osiguranja Srbija za podršku gluvim i nagluvim roditeljma i deci Srbije

Ova borba ozbiljno utiče, i psihički i fizički, na ljude koji se bore sa rakom, ali su svesni da moraju da nastave svoju borbu – zato hajde da im pomognemo, podržimo ih, damo im do znanja da kroz sve to ne prolaze sami, uverimo ih da imaju kome da se obrate i da uz našu pomoć i podršku mogu da izguraju svaki dan koji sledi.

Na današnji dan želim da izrazim iskreno divljenje i zahvalnost svim medicinskim radnicima u Srbiji na njihovom izuzetnom radu i doprinosu u prevenciji i lečenju ove opake bolesti. Nadam se da ćemo i ubuduće svi zajedno nastaviti da radimo na poboljšanju zdravlja i uslova lečenja naših građana. Takođe apelujem na sve da se pridržavaju saveta lekara, preventivno pregledaju i odustanu od loših životnih navika koje ugrožavaju njihovo zdravlje. Samo tako možemo da sačuvamo svoje zdravlje, a samim tim i život. Život je najveći dar i moramo ga čuvati, kako za sebe tako i za one koji nas vole“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

Nj.K.V. Princeza Katarina i njena Fondacija u Srbiji, u saradnji sa kancelarijama Humanitarne organizacije Lajflajn u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini, čiji je pokrovitelj Njeno Kraljevsko Visočanstvo, godinama pomažu srpskim bolnicama obezbeđivanjem medicinske opreme, kao i podizanjem svesti o važnosti prevencije, lečenja i podrške obolelima od raka.

Povezana vest:  Tokom predstojećeg zimskog raspusta više od 150 besplatnih programa za učenike Beograda

Pored toga što Fondacija Princeze Katarine pomaže kliničkim centrima širom Srbije, ona organizuje i godišnju Konferenciju srpske medicinske dijaspore, koja veliku pažnju posvećuje temama iz onkologije, promovišući ideju da su kontinuirana edukacija i saradnja sa vodećim centrima za rak u inostranstvu od ključne važnosti za naše lekare. Sa istim ciljem unapređenja znanja, Fondacija je organizovala i pet onkoloških simpozijuma.

Prvi centar za palijativno zbrinjavanje u Srbiji otvorila je Nj.K.V. Princeza Katarina 2013. godine u Kliničkom centru Niš, zahvaljujući velikodušnoj donaciji dr Ilejn Lejkok. Takođe, jedna od najznačajnijih donacija je mobilni mamograf, koji je poklonjen Kliničkom centru Niš 2009. godine, zahvaljujući velikodušnosti Fondacije Stavros Niarhos. Od dolaska u Srbiju, zahvaljujući ovoj mobilnoj jedinici vrednoj 700.000 dolara, pregledano je više od 160.000 žena.