Ana Petrović dobitnica je Nagrade za književnost za decu i mlade “Dušan Radović” za 2022. godinu, koju dodeljuju Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda. Nagrađena je za knjigu Stripoterapija, koju je objavila izdavačka kuća Kreativni centar.

O nagradi je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Nagrada će biti uručena u sredu, 8. februara, u 12 h, u Biblioteci grada Beograda.

Podsećamo, Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. Nagradu „Dušan Radović“, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Кuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U najužem izboru za ovu nagradu našla se i knjiga Novčić sudbine autorke Ivane Nešić – treći deo serijala “Zelenbabini darovi” koji je ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

Povezana vest:  Džojs DiDonato kao Pepeljuga za kraj operske sezone 2013/2014 u bioskopu Cineplexx

 

O knjizi:

„Stripoterapija“ autorke i ilustratorke Ane Petrović sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u „Kreativni centar“ polovinom oktobra prošle godine. Radi se o kolekciji stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju.

U želji da samoj sebi olakša i približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorka je krenula da crta, verno ali i duhovito i empatično predstavljajući odnos između klijentkinje i terapeutkinje. Crteže je od decembra 2021. godine objavljivala na društvenim mrežama, a nakon nešto manje od godinu dana pretočeni su u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke.

Stripoterapija je ubrzo postala mnogo više od interne šale. Stripove sam počela da objavljujem na društvenim mrežama. Najčešći komentar bio je: Ovo sam ja! Reakcije su me motivisale i ohrabrile. Shvatila sam da mnogi dele moje iskustvo. Ovo nisu stripovi samo o meni, već o svima nama“, navela je autorka Ana Petrović.

Povezana vest:  Plesni festival „Impulstanz“ u Beču najavio ko dolazi u goste

Na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga „Stripoterapija“ je dobila dve nagrade – Specijalno priznanje za mladog dizajnera i Diplomu ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) za alternativno strip izdanje domaćih autora. Ubrzo nakon toga, krajem novembra 2022, usledilo je još jedno priznanje – Nagrada „Otisak“ Niškog sajma knjiga i grafike za estetski tretman knjige.

Autobiografska priča o glavnoj junakinji i njenoj psihoterapeutkinji počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem s potrebom da potražimo pomoć u njegovom rešavanju. Autentičnost stripova u najvećoj meri počiva na spremnosti autorke da u njima predstavi svoj lični doživljaj čitavog procesa. Čak i kada govori o vrlo teškim temama, Ana Petrović to čini kroz humor koji deluje oslobađajuće i rasterećujuće. Ana Petrović povezuje lično iskustvo s različitim sadržajima popularne ili visoke kulture koji su obeležili odrastanje dece devedesetih godina – knjigama, filmovima, video-igrama, muzikom i dr. Ipak, knjiga ne ostaje usko shvaćena jer stripove prate objašnjenja koja približavaju značenja i mnogo mlađim generacijama, zbog čega „Stripoterapija“ uspešno komunicira sa vrlo širokom publikom, o čemu govori i veliki broj pratilaca ovih stripova na društvenim mrežama.

Povezana vest:  Predstavu „Kad su cvetale tikve“ gledala publika u 572 grada

Knjiga „Stripoterapija“, s novim stripovima i dodatnim sadržajima, donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje sa kojom se kao čitaoci lako povezujemo.