Dvadesettrogodišnji Ulrih Aleksander Bošvic napisao je „Putnika“ vrtoglavom brzinom 1938. godine, za svega nekoliko nedelja, odmah po dešavanjima u Kristalnoj noći – a njegova proza juri istim tempom.

Rukopis romana je decenijama ležao neprimećen u Izbegličkom arhivu Nacionalne biblioteke Nemačke, sve dok nedavno nije otkriven i objavljen, kada je postao pravi književni događaj. Dat je filmski portret junaka koji je najbezbedniji kad je u pokretu, svako mirovanje je rizično. Takva je i priča: kadrovi se hitro smenjuju, dijalozi se odigravaju brzim tempom, najčešće u hodu, smetenosti i žurbi glavnog junaka.

Povezana vest:  „Filozofija samopouzdanja“ Šarla Pepena uskoro u prodaji

Berlin, novembar 1938. Oto Zilberman, ugledni biznismen jevrejskog porekla koji se borio na strani Nemačke u Velikom ratu, u poslednji čas uspeva da se iskrade iz svog doma i izbegne pred odmazdom SA odreda, noseći aktovku punu novca. Primoran je da se sakriva i, u strahu da će ga razotkriti, uprkos arijevskom izgledu, ukrcava se u voz. Potom u još jedan, nakon čega započinje svoju tragičnu odiseju kroz Nemačku, u kojoj gubi imovinu, zatim dostojanstvo, i na kraju razum.

Povezana vest:  Svetski bestseler "Severozapad" objavljen na srpskom

Roman „Putnik“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.