U subotu i nedelju, 21. i 22. maja 2016, u Rumenci, nadomak Novog Sada, održano je 23. po redu Prvenstvo Srbije za seniore koje su organizovali Badminton savez Srbije (BASS), Badminton savez Vojvodine i badminton klubovi Novi Sad i Helianthus pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Badminton saveza Srbije, Badminton saveza Vojvodine i Grada Novog Sada i uz podršku prijatelja BASS, kompanija “Yonex” i “Tin šped”. U sportskoj sali Osnovne škole “Sveti Sava“ u dva dana viđeno je mnogo vrhunskih i neizvesnih mečeva dostojnih velikih međunarodnih badminton događaja. Ipak, duel koji je obeležio šampionat bilo je finale ženskog singla. Posle mnogo borbe, preokreta i meč lopti na obe strane 14-godišnja članica kruševačkih Zmajeva, supertalentovana Marija Sudimac pobedila je s 21:19, 11:21, 23:21 Milicu Simić (BK Novi Sad) i tako je svrgla sa trona koji je držala neprekidno osam godina, tj, od 2008.

“Dugo sam se spremala za Prvenstvo Srbije, a verovala sam da ako budem pružila svoj maksimum mogu do titule u singlu. Finale sa osmostrukom uzastopnom prvakinjom Srbije Milicom Simić bilo je za nezaborav. Dobila sam prvi set, a Simićeva mi je oštro uzvratila u drugom. U odlučujućem setu mislim da sam imala malo više energije. Ključne poene sam odigrala sa neverovatnom željom i na kraju stigla do titule, koja je moj najveću uspeh u dosadašnjoj karijeri. Presrećna sam tim pre što u okršaju za zlato nisam pobedila bilo koga već našu najuspešniju takmičarku – Milicu Simić”, u dahu je rekla Marija Sudimac, kojoj je ovo, ujedno, prva titula do koje je došla u seniorskoj konkurenciji.

Simićeva, apsolutni srpski badminton rekorder po broju titula prvaka, uprkos porazu u finalu singla ponela je epitet najuspešnijeg aktera ovogodišnjeg šampionata. Pored srebra u singlu, osvojila je i dva zlata u parskim konkurencijama. U tandemu sa Bojanom Jovanović iz pančevačkog Dinama odbranila je titulu ženskom dublu. Njih dve su u neizvesnom finalu s 21:13, 16:21, 21:17 bile bolje od Sudimčeve i Anje Velemir iz kragujevačkog Ravensa KG. Svoju ukupno 20. titulu državnog prvaka Simićeva je osvojila u mešovitom dublu u kojem je u paru sa Igorom Bjelanom (BK Beograd) posle preokreta i u još jednom finalu u tri seta savladala kruševačku bratsko-sestrinsku kombinaciju – Ilija Pavlović, Nataša Pavlović s 14:21, 21:15, 23:21.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Kineskinja Jang najbrža na 1.500 metara

“Zadovoljna sam svojim nastupom u Novom Sadu, posebno zbog toga što sam uspela da vratim titulu u mešovitim parovima sa Igorom Bjelanom. Ipak, na mene lično glavni utisak ovogodišnjeg šampionata ostavile su mlade badmintonke Marija Sudimac i Sara Lončar koje su pokazale raskošan talenat i da srpski badminton ne mora da brine za budućnost. Uživala sam u finalnom duelu sa Sudimčevom, koja je bila neverovatna i na kraju je zasluženo stigla do pobede. Iako sam do ovog šampionata vezala osam uzastopnih trijumfa u ženskom singlu nikada nije bilo lako, iako je sa strane delovalo da je tako. Uvek je postojala neka igračica koja je mogla da mi pomrsi račun. Međutim, u ključnim trenucima protivnice kao da nisu imale hrabrosti, koju je ove godine Marija pokazala u okršaju za zlato što ju je, između ostalog, i dovelo do trijumfa”, istakla je Milica Simić.

U muškom singlu, u kojem je konkurencija bila ubedljivo najžešća, član kruševačkih Zmajeva Dragoslav Petrović je uspeo da sačuva trofej od prošle godine i ujedno da dođe do svoje druge titule u ovoj konkurenciji. U finalu je sa 21:19, 18:21, 21:18 savladao svog klupskog kolegu Luku Milića.

“Ispunio sam glavni cilj na ovom šampionatu, a to je da odbranim titulu u muškom singlu. Bilo je izuzetno teško. U četvrtfinalu sam savladao Iliju Pavlovića posle dva uzbudljiva seta. U polufinalu u tri seta uspeo sam da pobedim Igora Bjelana s kojim sam lane igrao za titulu. I finale sa Lukom Milićem bilo je uzbudljivo. Dobio sam prvi set, Miliću je pripao drugi, ali sam u trećem, odlučujućem, bio bolji u trenucima kada se lomio rezultat i na kraju uspeo da trijumfujem”, rekao je Dragoslav Petrović.

Povezana vest:  Sportistima kazna zbog rada sa inkriminisanim trenerima

Miodrag Kaličanin (BK Beograd) i Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac) vratili su se na šampionski presto u muškom dublu posle godinu dana pauze. Prvaci iz 2014. savladali su prošlogodišnje pobednike Igora Bjelana i Iliju Pavlovića u jedinom novosadskom finalu koje je odigrano u dva seta – 21:18, 21:16.

“Prvenstvo Srbije je ponovo okupilo najbolje srpske takmičare i bilo je pravo uživanje igrati u Novom Sadu ovog vikenda. Veoma sam srećan što smo Borko Petrović i ja uspeli da povratimo titulu u muškim parovima, što je prava nagrada za uloženi trud u prethodnom periodu. Zahvalio bih se stručnom štabu koji sa nama radi u Badminton centru u Beogradu i koji nam je pružao punu podršku kako na terenu, tako i van njega”, kazao je Miodrag Kaličanin.

Inače, na 23. Prvenstvu Srbije za seniore učestvovalo je oko 60 najboljih srpskih takmičara iz 11 klubova – BK Beograd, BK Clear (Beograd), BK Novi Sad, BK Halianthus (Novi Sad), BK Ravens KG (Kragujevac), BK Zmajevi (Kruševac), BK Dinamo (Pančevo), BK Pančevo, BK Banat (Zrenjanin), BK Fanatik (Vršac) i BK Ekstaza (Latković). Na osnovu pojedinačnih rezultata najbolji klub na Prvenstvu za seniore bio je BK Zmajevi, koji je proglašen za ekipnog prvaka Srbije za muške, ženske i mešovite timove.

Medalje su osvojili – Muškarci pojedinačno: 1. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac), Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), Igor Bjelan (BK Beograd); Žene pojedinačno: 1. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Milica Simić (BK Novi Sad), Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo); Muški parovi: 1. Miodrag Kaličanin (BK Beograd) / Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Igor Bjelan (BK Beograd) / Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 3. Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac) / Nenad Milošević (BK Novi Sad), Andrija Doder / Mateja Manić (BK Beograd); Ženski parovi: 1. Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac) / Anja Velemir (BK Ravens KG, Kragujevac), 3. Sara Lončar / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), Sofija Dmitrović / Andona Milovanović (BK Clear, Beograd); Mešoviti parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Ilija Pavlović / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Borko Petrović / Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), Nenad Milošević (BK Novi Sad) / Bojana Jovanović (BK Dinamo, Pančevo).

Povezana vest:  Ministarstvo pomaže Sportskom savezu sa 64 miliona dinara

Ekipni plasman muških timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 2300 bodova, 2. BK Beograd 2150, 3. BK Novi Sad 1900, 4. BK Ekstaza (Latković) 1350, 5. BK Fanatik (Vršac) 1150, 6. BK Clear (Beograd) 900, 7. BK Pančevo 900, 8. BK Helianthus (Novi Sad) 600, 9. BK Banat (Zrenjanin) 500, 10. BK Ravens KG (Kragujevac) 500, 11. BK Dinamo (Pančevo) 500.

Ekipni plasman ženskih timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 2200 bodova, 2. BK Novi Sad 1950, 3. BK Dinamo (Pančevo) 1850, 4. BK Clear (Beograd) 1800, 5. BK Ravens KG (Kragujevac) 1650, 6. BK Helianthus (Novi Sad) 1000, 7. BK Pančevo 950, 8. BK Beograd 300, 9. BK Fanatik (Vršac) 200.

Ekipni plasman mešovitih timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 5600, 2. BK Novi Sad 5050, 3. BK Beograd 3500, 4. BK Clear (Beograd) 3500, 5. BK Dinamo (Pančevo) 3200, 6. BK Ravens KG (Kragujevac) 3050, 7. BK Pančevo 2450, 8. BK Helianthus (Novi Sad) 2100, 9. BK Fanatik (Vršac) 2000.