Nacionalne timovi Srbije i Slovenije učestvuju na centralnom kriket događaju ove sezone koji se održava u Beogradu, na terenu Lisičji jarak (Zrenjaninski put bb) 18. I 19.juna od 10 do 17 časova.  Prvi put u istoriji srpskog kriketa za nacionalni tim Srbije će nastupiti pioniri (U13) i kadeti (U15), dok će seniori, iako su u više navrata igrali sa reprezentacijom Slovenije, prvi put igrati pred domaćom publikom.  Oba dana mečeve će obezbeđivati jedinica za pružanje prve pomoći Crvenog krsta Palilula. Ulaz je besplatan.

– Bez obzira što ćemo biti na suparničkim stranama, između kriket federacija Srbije i Slovenije postoji već dugi niz godina tradicionalno prijateljstvo. Izuzetno nam je velika čast što će mlađe kategorije U13 i U15 prve mečeve u istoriji srpskog kriketa igrati upravo sa slovenačkim timom. – rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije uoči početka kriket vikenda na Lisičjem jarku koji se organizuje povodom obeležavanja prve godišnjice od prijema Kriket federacije Srbije u Međunarodni kriket savet.

Povezana vest:  Austrijski skijaši u borbi za duplu pobedu u Svetskom kupu

Najvažniji kriket vikend ove sezone započinje mečom nacionalnog tima pionira (U13) koji će nastupiti u sledećem sastavu:  M. Šarenac, D. Stanić, N. Petrović, P. Milićević (wk), O. Marković, M. Vučetić (c), I. Veljković, N. Zimonjić, V. Zimonjić, T. Jelić, J. Golubović. Selektori:Bogdan Dugić i Dragan Đokić

Osim pionira danas je na programu i kriket meč u 40 overa koji srpski A tim igra protiv Slovenaca od 13 sati u sastavu: S.Tošić, E.L. Van Rennen, A.Dunbar (wk), MR Apon, D.Đokić, B.Ahmad, N.Đurić, V.Ninković (cap), H.Dajč, B.Didanović, B.Dugić. Selektor: Vladimir Ninković

Povezana vest:  KUGLANJE, SPC Vojvodina bolja u gradskom derbiju

Raspored za II dan, nedelja 19.jun

Kadeti (U15), od 10 sati

Seniori, od 13 sati

Podsećamo da se kriket u Srbiji razvija od 2007.godine, a od 2009.godine isključivo pod okriljem Kriket federacije Srbije, koja je član Sportskog saveza Srbije i prestižnog Međunarodnog kriket saveta (IČ). Program razvoja mlađih kategorija započet je u septembru 2015.godine i sprovodi se u okviru besplatne škole kriketa, sa fokusom na osnovne škole iz tri gradske opštine- Stari Grad, Novi Beograd i Palilula. U program su uključeni I osnovci iz Bačkog Monoštora kod Sombora.

Povezana vest:  KUGLANJE, Balaž Kovač najbolji igrač finala Kupa Srbije

Šta je kriket?

Kriket, nekadašnji olimpijski a danas drugi najpopularniji i najmasovniji timski sport na svetu igraju najviše 10 tzv. „test nacija“: Engleska, Australija, Novi Zeland, Vest Indis (zemlje karipskog pojasa koje igraju pod jednim grbom), Juznoafrička republika, Indija, Pakistan, Bangladeš, Šri Lanka i Zimbabve. Timski sport koji se sastoji od tri elementa: bacanja, udaranja i fildinga igraju dva tima od 11 igrača sa palicom i lopticom na travnatom terenu ovalnog oblika (prečnik100 m). Centralni deo terena je tzv. pič (dugačak 20m/širok 3m), pravougaonog oblika na kome se nalaze viketi  ili golići (3 štapa ubodena u zemlju stoje jedan pored drugog).