Na strelištu u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, na kome su prošle godine održane Prve evropske igre, sutra počinju nadmetanja na poslednjem, četvrtom turniru Svetskog kupa 2016.

Našu zemlju će u Bakuu predstavljati desetoro strelaca – puška: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Anđušić Maksimović (“Akademija Maksimović”), Milenko Sebić (Crvena zvezda), Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović  (obojica “Čika Mata”)  pištolj: Zorana Arunović (Crvena zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).

Takmičenje u Bakuu je poslednja šansa za plasman na finalni turnir SK, koji će od 4. do 10. oktobra biti održan u Bolonji.

Za sada je izvesno da će u Italiju putovati čak šestoro srpskih reprezentativaca. Sigurni su Andrea Arsović (vazdušna puška), Bobana Veličković (vazdušni pištolj), Milenko Sebić (MK puška trostav) i Zorana Arunović (vazdušni pištolj). O takmičenju u Bolonji mogu da razmišljaju i Stevan Pletikosić (MK puška ležeći) i Damir Mikec (vazdušni pištolj), koji još uvek nisu obezbedili finalni turnir, ali šanse da do njega ne dođu su u domenu teorije.

Povezana vest:  PLANINARSTVO, „Balkan" na krovu Evrope

Na završnom takmičenju Svetskog kupa u svakoj disciplini nadmetaće se po prvih osam strelaca na listi sastavljenoj na osnovu rezultata i plasmana na četiri godišnja turnira (računa se samo najbolji plasman i rezultat) i branioci trofeja osvojenih u finalu SK 2015. Specijalne pozivnice dobiće i osvajači olimpijskih medalja u Rio de Žaneiru, ukoliko se nisu plasirali na osnovu nekog od prva dva kriterijuma.

Milenko Sebić, koji je na prethodnom SK u Minhenu osvojio srebro u trostavu uz državne rekorde osnovnog dela i finala, je trenutno prvi na listi za trostav. Više bodova od njega ima Amerikanac Metju Emons, ali on je finalni turnir osigurao kao branilac Kristalnog globusa za pobedu u finalu SK prošle godine. Andrea Arsović je na drugom mestu vazdušnom puškom, a Bobana Veličković treća vazdušnim pištoljem. Obe su u Minhenu “pogodile” zlatne medalje u svojim disciplinama. Zorana Arunović je finale obezbedila još prošle godine, osvajanjem Kristalnog globusa za pobedu u finalu SK 2015, u Minhenu.

Damir Mikec je četvrti na listi za vazdušni pištolj, a Stevan Pletikosić peti malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Njih dvojica do Bolonje neće doći samo ako u njihovim disciplinama po nekoliko strelaca koji još uvek nisu u “top 8”, ostvare visoke plasmane i postignu rezultate na nivou ili blizu svetskih rekorda. Damir Mikec je, zahvaljujući srebru na drugom SK u Rio de Žaneiru, trenutno treći na listi za vazdušni pištolj. Na istom turniru Stevan Pletikosić je MK puškom iz ležećeg stava osvojio bronzu. Obojica su tada u svojim disciplinama ostvarili najbolji rezultat u kvalifikacijama (koji se računa za bodovanje, a ne finalni rezultat). Pletikosić je na listi za plasman na finale SK trenutno peti.

Povezana vest:  Mirosavljev se vratio u Srbiju

– Teško je očekivati da će Mikec i Pletikosić propustiti finalni turnir, jer baš bi trebalo da se poklopi nekoliko iznenađenja i sjajnih rezultata, pa da njih dvojica izgube mesto među osam najboljih – kaže Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.– Pritom, u disciplinama malokalibarskim oružjem ne treba očekivati vrhunske rezultate, jer prognoze govore da će tokom celog turnira duvati jak vetar.

Povezana vest:  Ministarka Marić otvorila renoviranu fiskulturnu salu u Sirči

Možda neće biti sjajnih rezultata, ali i put do medalja neće biti lak. Prijavljeni su strelci iz 80 zemalja. Baku je i poslednja velika provera za Olimpijske igre.

– Konkurencija je najjača moguća, ali naše ambicije su uvek iste. Imamo kandidate za plasmane u finale, za medalje. Možemo da se nadamo se da će se još neko plasirati na završni turnir. Na poslednjim takmičenjima i proverama naši reprezentativci su pokazali da su u dobroj formi.

Prvog dana Svetskog kupa na vatrenu liniju izlazi šestoro srpskih strelaca: Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), Milenko Sebić, Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović (vazdušna puška).

Lepe uspomene na Evropske igre

Naše strelce vežu lepe uspomene za strelište u Bakuu. Prošle godine su se sa Evropskih igara u glavnom gradu Azerbejdžana vratili sa četiri zlatne medalje. Damir Mikec je bio najbolji kako vazdušnim tako i malokalibarskim pištoljem, Zorana Arunović je pobedila vazdušnim pištoljem, a Andrea Arsović vazdušnom puškom.