banatske_sore

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama 2. jula u Tomaševcu

Ovogodišnje 11. Svetsko prvenstvo u banatskim šorama biće održano u Tomaševcu kraj Zrenjanina, 2. i 3. jula, saopstili su danas organizatori.

Titulu svetskog prvaka brani ekipa Orlovata iz istoimenog mesta, a za pehar će se boriti i ekipe Marijevo i Čoke iz Tomaševca, Sakule iz Sakula, Lale iz Crvene Crkve i Đilkoši iz Pančeva.

Povezana vest:  Udovičić: Projekat dvorana preskup, traži se druga lokacija

Na teren će izaći i Bečkerečke kere iz Zrenjanina, Mamuti iz Kikinde i Bećari iz Novog Sada, kao i gosti Tomi lend (Tommy Land) iz Radimne u Rumuniji.

Prvensto počinje u subotu takmičenjem po grupama, a dan kasnije takmičenje se nastavlja borbom za titulu i najviše pozicije. Finalni meč će biti odigran u nedelju u 18 sati nakon čega će biti uručen pehar pobedniku i dodeljene nagrade.

Povezana vest:  Česi u Vankuver šalju rekordnih 88 sportista

Banatske šore ili „lopta na beganje“ je stara čobanska igra loptom I palicom, koja se i danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata.

Prema legendi koja se o banatskim šorama priča u Vojvodini, poznati naučnik Mihajlo Pupin, kada je iz Vojvodine otišao u SAD, sa sobom je poneo i krpenu loptu kojom se igra ta igra.

S obzirom da su šore veoma slične modernom bejzbolu, postoje teorije da je upravo Pupin zaslužan za to što Amerikanci danas imaju svoju omiljenu zabavu.

Povezana vest:  SKOKOVI, ČETIRI SKAKAONICE, Morgenštern preleteo Oberzdorf

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama 11. put organizuje Društvo za zaštitu i očuvanje banatskih šora iz Tomaševca.