pozoriste_maske

Saradnja Narodnog pozorišta i Novog teatra iz Budimpešte

Protokol o saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu i Novog pozorišta (Uj Szinhaz) iz Budimpešte, potpisali su danas u Beogradu, upravnici ta dva teatra, Božidar Đurović i Ištvan Marta.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović rekao je prilikom potpisivanja Protokola da će saradnja dva teatra zvanično početi gostovanjem Novog pozorišta iz Budimpešte u oktobru mesecu, sa predstavom „Šuma“ po tekstu Aleksandra Ostrovskog, a koju je za taj teatar režirao Egon Savin.

Prema njegovim rečima, saradnja dva pozorišta biće nastavljena u decembru, kada će Narodno pozorište gostovati u Budimpešti, a saradnja će biti proširena i na razmenu teatarskih informacija, ali da se može ocekivati i neki vid koprodukcije.

Povezana vest:  Knjiga "Biti drugačiji" Luke Mijovića, pesnika sa autizmom

Upravnik Novog pozorišta iz Budimpešte Ištvan Marta rekao je da će u sepetembru u Budimpešti biti organizovana konferencija za novinare, na kojoj će i mađarskoj javnosti biti predstavljena saradnja dva teatra.

Prema njegovim rečima, predstava „Šuma“ koju je za mađarsko pozorište režirao Egon Savin, pokazala je da je moguće previzići jezičke barijere i napraviti odličnu predstavu sa inostranim rediteljem.

-Saradnja nasih pozorišta će predstavljati neku vrstu mosta koja neće povezivati samo Budimpeštu i Beograd, nego će doprineti da se narednih godina razvije saradnja i sa drugim zemljama – rekao je on.

Povezana vest:  Bajke kao "Lepotica i zver" stare više hiljade godina

Potpisivanju Protokola u Muzeju Narodnog pozorišta prisustvovali su I ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković i ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic.

Ministar kulture Srbije Predsrag Marković rekao je da države treba samo da daju okvir, a ustanove da sarađuju među sobom i država ne treba da se meša.

Prema njegovim rečima, pozorišta ovakvom saradnjom omogućavaju korisnicima bogatu ponudu, a saradnja će se u početku ogledati u razmeni predstava, a kasnije i svih onih koji tu predstavu čine.

Povezana vest:  Gudački orkestar Makris – „Od klasike do Holivuda", 21.09. u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Niković rekao je da je kultura najbolji nosilac evropskih vrednosti, a Narodno pozorište i Novo pozorište potpisivanjem Protokola rade na zbližavanju dva naroda.

-Pozorišta i kulturne institucije mogu najbolje da utiču na zbližavanje naroda i zbog toga sam ja veoma zahvalan ovim teatrima – rekao je on.

Predstava „Šuma“ koju je na poziv upravnika Novog pozorišta iz Budimpešte Ištvana Marta, režirao Egon Savin, premijerno je izvedena u Mađarskoj u aprilu ove godine.