Ukoliko izbori plasman, reprezentacija Srbije u ragbiju 13 takmičiće se ili u grupi C ili u grupi D Svetskog prvenstva koje se 2017. godine održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. Žrebom koji je simultano održan u Ouklendu (Novi Zeland) i Brizbejnu (Australija) određen je raspored sve četiri grupe u prvoj fazi takmičenja 15. planetarnog  šampionata.

Svetsko prvenstvo 27. oktobra 2017. godine u Melburnu otvoriće branilac trofeja Australija i Engleska, kojima će društvo u grupi A praviti još Francuska i Liban. U B grupi igraće Novi Zeland, Samoa, Škotska i Tonga, dok će u grupama C i D biti po tri reprezentacije. SP u ragbiju 13 u prvoj fazi ima specifičan raspored, pa će selekcije u ovim grupama igrati i utakmice između sebe, odnosno svaka ekipa će odigrati tako po tri meča.

Povezana vest:  Počelo okupljanje aktivista, u centru jake policijske snage

Uz jednog od domaćina Papua Novu Gvineju, u grupi C takmičiće se još dve reprezentacije pobednici evropskih kvalifikacija koje se igraju u oktobru. U grupi D, Fidžiju i Sjedinjenim američkim državama društvo će praviti pobednik baraža evropskih kvalifikacija.

Jedno od tri mesta iz evropskih kvalifikacija na SP traži i selekcija Srbije kojima će na jesen u grupi rivali biti Vels i Italija. U drugoj grupi evropskih kvalifikacija igraju Irska, Španija i Rusija, da bi pobednici izborili dalji plasman, dok će najbolje drugoplasirane reprezentacije igrati baraž za to preostalo treće mesto iz Evrope koje vodi na SP.

Povezana vest:  ŠAH, DEVETO KOLO POJEDINAČNOG EP U RIJECI, Prvi poraz Vučkovića

Što se tiče druge faze Svetskog prvenstva, najboljih osam reprezentacija će se po klasičnom kup sistemu boriti za titulu svetskog prvaka koju je najviše puta osvajala aktuelni šampion – Australija. Mesto u četvrtfinalu imaće po tri reprezentacije iz grupa A i B, dok će samo pobednici grupa C i D izboriti učešće u eliminacionom delu.

Sam plasman na SP bio bi neviđeni, istorijski uspeh za selekciju Srbije koja će prvi meč u poslednjoj fazi kvalifikacija igrati protiv Velsa u Laneliju 15. oktobra, dok će Italijani nedelju dana kasnije gostovati u Beogradu. Čelnici Ragbi 13 federacija Srbije napravili su temeljan plan priprema koji se sprovodi još od početka godine kako bi igrači bili što spremniji za veliki izazov na jesen.

Povezana vest:  Legendarni trofej UEFA Champions League stiže u Srbiju

Veliku pomoć u pripremama imaće u novom pojačanju u stručnom štabu, engleskom stručnjaku srpskog porekla Darenu Higinsu koji je prošlog meseca radio već sa reprezentacijom . Higins se početkom avgusta vraća u Srbiju kako bi nastavio sa daljim pripremama za istorijske mečeve u oktobru.