Tajger Vuds sportista decenije u izboru američkih novinara

Tajger_VudsAmerički sportski novinari izabrali su Tajgera Vudsa za sportistu decenije, čime su dali prednost njegovoj veličini na terenu za golf u odnosu na tri nedelje pisanja o seksualnom skandalu. Vuds je dobio 56 glasova od ukupno 142 koja su dali urednici medija članica Asošiejted Presa.

Glasanje je pokrenuto prošlog meseca, a više od pola njih je stiglo posle 27. novembra, kada se desila automobilska nezgoda ispred Vudsove kuće, koja je pokrenula neočekivane priče o njegovom bračnom neverstvu.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, U Srbiji sve više modernih Robin Hudova

Drugi u izboru američkih novinara bio je njihov zemljak, biciklista Lens Armstrong, koji se uspešno izborio sa rakom i šest puta osvojio Trku kroz Francusku. On je dobio 33 glasa. Treći je, sa 25 glasova, švajcarski teniser Rodžer Federer, osvajač najviše grend slem turnira u istoriji.

Najuspešniji olimpijac Majkl Felps dobio je 13 glasova za četvrto mesto, dok je kvoterbek kluba američkog fudbala Nju Ingland Tom Brejdi dobio šest. Jamajčanski atletičar Jusein Bolt dobio je četiri glasa i zauzeo šesto mesto. Pet drugih sportista dobilo je po jedan glas.

Povezana vest:  Milanko Petrović najbolji na Žabljaku

Vuds je tokom prošle decenije pobedio 64 puta, uključujući i 12 velikih turnira.

U obrazloženju izbora navodi se da je „malo drugih sportista toliko promenilo sport kojim se bave kako je to uradio Vuds“.

-Njegov uticaj je toliko moćan da se televizijska gledanost osetno povećavala svaki put kada bi se prenosile njegove igre. Novac za nagrade učetvorostručen od kada je Vuds počeo da se takmicci – navodi se u obrazloženju koje je objavila agencija AP.

Povezana vest:  ŠAH, VESTI, DRUGO KOLO BALKANSKOG GRAN PRIJA U PLEVENU, Nikolov uz Vučkovića

Ogroman negativni publicitet izbio je u javnost posle saobraćajne nezgode u sred noći. Vuds je u svom sportskom vozilu prešao preko hidranta i udario u drvo u blizini svoje kuće. Posle mnogo navoda u medijima, golfer je priznao da je svojim „gresima“ „izneverio porodicu“.

-Vuds je na oko tri nedelje nestao iz vrha golfa. Onih 10 godina, međutim, koje su prethodile tom padu predstavljaju možda najveću deceniju u istoriji golfa – navodi AP.