Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Rusija ne odobrava hakovanje medicinskih podataka olimpijskih sportista, ali da ti podaci privlače pažnju javnosti.

-Ne podržavamo to što rade hakeri, ali ono što su uradili ne može da ne privuče pažnju na medjunarodnom nivou – naveo je Putin u saopštenju.

Putin se oglasio nedugo posle izjave predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da će tražiti pomoć od Rusije u sprečavanju hakera, za koje je Svetska antidoping agencija rekla da su povezani sa Rusijom.

Povezana vest:  WADA suspendovala meksičku laboratoriju na šest meseci

Putin je naveo da su objavljeni dokumenti pokrenuli mnoga pitanja.

-Zdravi sportisti legalno uzimaju nedozvoljene supstance koje su zabranjene drugima, dok je ljudima koji pate od teških bolesti zabranjeno da učestvuju na Paraolimpijskim igrama na osnovu puke sumnje – rekao je Putin podsećajući na suspenziju ruskih sportista sa Paraolimpijskih igara u Riju.

Povezana vest:  SK u Pekingu: Petrov 23. vazdušnim pištoljem, Vukašinovićeva prebrodila eliminacije trostava

Ruska hakerska grupa Fensi Bers objavila je danas podatke o 11 sportista koji su se takmičili na Olimpijskim igrama prošlog meseca. Oni su tako od početka nedelje objavili podatke od ukupno 40 sportista.