izazovNajveća avanturistička trka u Srbiji do sada – “VALJEVSKI IZAZOV” ADVENTURE RACE 15.-18. jul

 

Avanturistička trka predstavlja manifestaciju u kojoj se kombinuju dve ili više ekstremnih  aktivnosti sa orijentacijom u prirodi, trekingom, planinskim biciklizmom, penjanjem i ostalim veštinama i sportovima vezanim za vertikalne aktivnosti na užetu. Mogu trajati nekoliko sati, jedan ili više dana, ili se mogu organizovati kao desetodnevni ekspedicijski programi. Generalno se ne praktikuju periodi odmora za vreme trke, nezavisno od dužine staze koju je potrebno preći, tako da takmičari biraju period kad žele da se odmore. S druge strane, ukoliko je u trku implementirano više avanturističkih sportova koji se realizuju u vertikalnom ambijentu, radi bezbednosti, potrebno je da učesnici budu odmorni za vreme ovih aktivnosti!

Kroz istoriju i organizaciju avanturističkih trka, praktikovano je da timovi broje određeni broj učesnika, kao i da uključuju kako muškarce, tako i žene u timove. Neke od trka imaju definisane starosne granice učesnika. Organizuju se širom sveta, dok kod nas sezona avanturističkih trka tek počinje!

U julu 2010. godine Wild Serbia tim organizuje najveću avanturističku trku u Srbiji do sada. Vođeni iskustvom stečenim na speleološkim, alpinističkim, visokogorskim, kanjonaškim ekspedicijama i akcijama, organizacijom kampova ekstremnih sportova, prve avanturističke Trke preživljavanja u Srbiji, rešili smo da napravimo jednu posebnu trku, aktivnost koja će predstavljati izazov za sve učesnike. „Valjevski izazov“ adventure race predstavlja vrhunski multisportski doživljaj! Akcenat smo stavili na ekstremne sportove i divlju prirodu.  Za ambijent smo odabrali pravi raj za avanturističke aktivnosti, VALJEVSKE PLANINE. Tu poznajemo svaki kamen,  pećinu, stenu, jarugu i stazu. Zato ne morate da se dvoumite i pitate da li će Vam trka biti interesantna. Staza je pažljivo osmišljena i prolazi kroz najlepše predele ovih planina.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srbija protiv Velsa i Italije za SP

Valjevski izazov - kanjoning1Avanturistička trka će trajati 3 dana i u okviru četiri kategorije takmičari će u toku svakog od ovih dana će imati zadatak da pređu određene relacije u prirodi peške i uz pomoć mountain bike-a, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, popnu se uz stenu, savladaju jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji. Timove EXTREEME kategorije mogu da čine 2-4 člana, od toga jedan takmičar mora biti speleolog i jedan penjač (a može i isti čovek kao speleolog i penjač) + jedan do dva učesnika koji logistički pomažu svoj tim. Speleolog je u ekipi da bi vodio svoj tim kroz pećinu, penjač da bi takmičari uspešno popeli odabranu stenu. Ostali učesnici, ako ih ima, ne moraju da budu specijalizovani za penjanje i speleologiju.

Povezana vest:  SKIJANJE, Povratak Finca Kalea Palandera

Pošto takmičarski dan ove kategorije u sebi sadrži zadatak sa ekstremnim sadržajima, potrebno je da učesnici budu odmorni prilikom praktikovanja avanturističkih aktivnosti. Nakon svakog dana, svi učesnici se okupljaju u istom kampu gde treba da prenoće u svojim šatorima i odmore se za naredni dan trke.

U kategoriji ADVENTURE mogu da učestvuju timovi sa po 2 takmičara + 1 logističar i takmičiće se u toku dva dana u disciplinama treking i mountain biking.

U kategoriji TREK mogu da učestvuju timovi sa po 2 člana i takmičiće se poslednjeg dana trke (subota) u disciplini treking.

U kategoriji PARTY, jednostavnim dolaskom na žurku koju pravimo povodom završetka trke, mogu da učestvuju svi ljubitelji prirode i ekstremnih sportova!

Tokom Valjevskog izazova napravićemo dva kampa, kao i poslednje noćenje na planini kada ćemo organizovati žurku za sve učesnike. Bitno je napomenuti, kao što se da videti iz specifikacije neophodne opreme, da je svakom timu u EXTREEME i ADVENTURE kategoriji potreban transport lične i zajedničke opreme. Naš predlog bi bio da svaki tim u navedenim kategorijama  ima svoje logističare (jedan ili dva prijatelja) koji će da učestvuju tokom trke tako što bi pomogli u postavljanju šatora za vreme kampa, organizaciji hrane i vode za naredne dane, prevozili bar dva bicikla učesnika (ostalo bi prevozio organizacioni tim), neophodnu opremu za kamping itd… U međuvremenu, za one koji ne mogu da obezbede svog logističara sa vozilom, organizacioni tim će pokušati da nabavi prevozno sredstvo u kojem bi mogao da se vrši transport opreme!

Povezana vest:  Šifrin osvojila zlato u superveleslalomu na SP, Von bez plasmana

 

Valjevski izazov• Staza vodi od Divčibara, preko kanjona reke Gradac, Magleša i Povlena do reke Drine i nazad preko kanjona Trešnjice i planina Jablanik i Medvednik.

• Realizuje se u četiri kategorije kroz koje će učesnici različitih profila i psiho-fizičkih sposobnosti moći da učestvuju (Extreeme, Adventure, Trek, Party kategorija).

• Učesnici trke će moći da se oprobaju kroz sledeće avanturističke discipline: kanjoning, mountain biking, sportsko penjanje i alpinizam, skok u vodu, speleologija, orijentacija, trekking, kampovanje.

• Učesnici trke se svako veče okupljaju u različitim kampovima na stazi: Divčibare, Povlen, Drina, Jablanik i Medvednik).

• Zbog učešća u ekstremnim sportovima, Valjevski izazov se organizuje sa podrškom više organizacija i institucija koje doprinose bezbednosti manifestacije. Među njima je i Zdravstveni centar Valjevo sa svojom ekipom hitne pomoci i terenskim vozilom.

• Poslednje veče trke se organizuje žurka za sve učesnike Valjevskog izazova, kao i sve ljubitelje ekstremnih sportova koji budu zainteresovani za dolazak