Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom je takmičenje u ovogodišnjoj Evropskoj ligi mladih završila na deobi petog i šestog mesta. Na finalnom turniru u Bolonji   zauzela je treću poziciju u A grupi, u kojoj je poražena od Rusije i Mađarske, a pobedila je Švedsku. Tako na kraju deli peto i šesto mesto sa trećeplasiranom selekcijom B grupe, Hrvatskom.

U Evropskoj ligi mladih učestvuju strelci između 14 i 18 godina. Ekipe su tročlane. U mečevima svaki član ekipe ima direktnog rivala u drugom timu. Gađaju se četiri serije od po deset metaka. Bolji u svakoj seriji dobija dva boda, a ukoliko je rezultat izjednačen svakom pripada po bod. Najveća moguća pobeda u jednom duelu je 8:0, a u celom meču 24:0. Na finalni turnir se kroz četiri regionalna kvalifikaciona takmičenja plasiralo osam reprezentacija.

Povezana vest:  UniCredit Banka donira 3 miliona dinara za projekat "Školice sporta – Sport u škole"

Poslednjeg dana na programu su samo finalni meč (duel pobednika grupa) i susret za bronzu, za koju se bore drugoplasirani iz A i B grupe.

– Verujem da bismo došli do meča za medalju da smo imali sreće u žrebu, koji je održan neposredno uoči finalnog takmičenja. Dobili smo znatno težu grupu. U drugoj grupi, u kojoj su se takmičili Češka, Letonija, Hrvatska i Poljska, su postignuti slabiji rezultati nego u našoj – kaže trener Ivan Manojlović, koji je uz kolegu Sašu Ikera bio u stručnom štabu.

Srbiju su na vatrenoj liniji predstavljali Marija Zavišić, Marija Kolarević, Veljko Ilić i najstarija, jedina 18-godišnjakinja u timu Nevena Armuš. Ilić je gađao u sva tri kola, a ženske članice ekipe u po dva meča.

Povezana vest:  Strelci prethodnica srpskog olimpijskog tima za Rio

U prvom kolu, protiv Rusije Veljko Ilić je „remizirao“ sa Iljom Marsovim (4:4), a Marija Zavišić pobedila Mariju Ivanovu sa 6:2. Marija Kolarević nije osvojila ni bod protiv Tijane Zarkove, ali u ovom meču su odlučivale nijanse. U prvoj seriji Ruskinja je bila bolja za minimalni 0,1 krug, a u drugoj i trećoj za po 0,2. To je bilo dovoljno da povede sa 6:0, a jedino je u četvrtoj seriji razlika bila veća od kruga. Ruski tim je slavio sa 14:10.

U drugom kolu naš tim je izgubio od Mađarske sa 18:6, a u trećem je dobio Švedsku sa 14:10

Finalni turnir Evropske lige mladih, A grupa

Povezana vest:  ŠAH, MEĐUNARODNI OPEN TURNIR ŠK BOSNA U SARAJEVU, Sjajni Kovačević

Prvo kolo: Srbija – Rusija 10:14 (Veljko Ilić – Ilja Marsov 4:4, Marija Kolarević – Tijana Zarkova 0:8, Marija Zavišić – Marija Ivanova 6:2), Mađarska- Švajcarska 18:6.

 Drugo kolo: Mađarska – Srbija 18:6 (Zalan Pekler – Marija Kolarević 6:2, Peter Vaš – Nevena Armuš 6:2, Lalita Gašpar – Veljko Ilić 6:2), Švedska – Rusija 8:16.

Treće kolo: Švedska – Srbija 10:14 (Ingrid Johanson – Marija Zavišić 2:6, Emilija Bediore – Veljko Ilić 4:4, Albin Hohanson – Nevena Armuš 4:4), Mađarska – Rusija 10:14.

Plasman: Rusija 3 pobede – 0 poraza, Mađarska 2 – 1, Srbija 1-2, Švedska 0 – 3.

Plasman B grupe: Poljska, Češka, Hrvatska, Letonija.