Ruski šahista Sergej Karjakin pobedio je danas u Njujorku aktuelnog svetskog prvaka Magnusa Karlsena iz Norveške u osmom duelu meča za titulu, u kome treba da se igra 12 partija. Prvih sedam mečeva završeno je remijem, a Karjakin je danas iskoristio greške Karlsena koji je agresivnom igrom pokušao da dodje do pobede.

Norveški velemajstor, najbolje rangirani igrač sveta, previše je rizikovao u pokušaju da prekine seriju remija, pa je agresivnom igrom dozvolio protivniku da ga kazni. Karjakin sada vodi 4,5 prema 3,5 u meču u kojem će pobediti prvi koji dodje do 6,5 poena. Šampion će osvojiti i nagradu od 1,1 miliona dolara.

Karlsen je igrao belim figurima, ali nije iskoristio tu prednost, da bi u 12. potezu pozicija bila ujednačena, a do 18. je delovalo da će i ova partija biti remi. Karlsen je posle toga forsirao seriju razmena, poremetio je ravnotežu i propustio je nekoliko prilika da remizira. Norvežanin je po svaku cenu pokušavao da ima inicijativu, što ga je koštalo piona u 32. potezu, a onda još jednog u 35. potezu, čime je narušio svoju poziciju na tabli. Karjakin je igrao mirno i pronalazio je prave poteze da kontrira agresivnosti rivala.

Karlsen je i tada imao prilike da se izvuče, ali je u 49. potezu propustio priliku da žrtvuje pešaka da bi oslobodio lovca, ali je odlučio da zadrži figuru, tako da je zakomplikovao svoju poziciju, da bi u 53. potezu predao meč, suočen neizbežnim porazom.

Povezana vest:  Potraga za dvoje nestalih takmičara

Karlsen je posle poraza bio besan, izbegao je medije u miks-zoni, a onda je izašao iz zgrade i nije se pojavio na obaveznoj konferenciji za novinare posle meča. Do kraja duela ostale su četiri partije, a Karlsenu je potrebna pobeda da bi izjednačio. Karjakin je vrlo predan igrač i malo greši.

-Stvarno je pokušavao da pobedi i žrtvovao je dva piona i učinio je partiju vrlo zanimljivom, ali nekako nije uspeo da dodje do remija. Ovo je bio veliki dan zahvaljujući Magnusu – rekao je Karjakin na konferenciji za novinare.

Sledeći meč na programu je u noći izmedju srede i četvrtka.

Povezana vest:  U Beogradu od utorka Evropsko prvenstvo u parastreljaštvu