Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu biće održano od 9. do 11. decembra uz učešće više od 270 strelaca iz 14 zemalja, saopštili su danas organizatori. Kako se navodi u saopštenju, u petak 9. decembra u Belekspo centru na programu su zvanični treninzi, a takmičenje će se održati u subotu i nedelju, 10. i 11. decembra.

Prvog dana 41. Internacionalnog prvenstva Beograda na programu je „Trofej Beograda“, na kome će se juniorske i seniorske kategorije odvojeno takmičiti. U nedelju, na „Velikoj nagradi Beograda“, svi će se nadmetati u jedinstvenoj, apsolutnoj kategoriji za nagrade.

-Očekujemo oko 520 nastupa. Ove godine imamo nešto manje učesnika nego prošle, ali to smo i očekivali, jer mnogi strelci u olimpijskoj godini sezonu završavaju ranije nego obično. Dolazi nam oko 170 gostiju iz inostranstva, a učestvovaće i nešto više od 100 srpskih strelaca. Verujem da ćemo sledeće godine premašiti brojku od 300 učesnika i 600 izlazaka na vatrenu liniju – rekao je predsednik Streljačkog saveza Beograda Mile Djapić.

Povezana vest:  Ekonomidis predvodi Zvezdu: NRL iskustvo u završnici istorijske sezone

Jedan od promotera mitinga, liderka na evropskoj listi za vazdušnu pušku Andrea Arsović, rekla je da se uvek raduje početku decembra, pošto se tada održava Beogradsko internacionalno prvenstvo, „najjači streljački turnir u regionu“.

-Srećna sam što ću ponovo učestvovati na velikom takmičenju u svom gradu. Prošle godine sam osvojila srebro i zlato, a cilj mi je da ove godine stignem do dva zlata. Konkurencija na beogradskom mitingu biće jača nego u Zagrebu i sigurna sam da će biti znatno teže ući u finale. Ali, ne razmišljam mnogo o konkurenciji, već o svom rezultatu, spremam se da pružim maksimum – dodala je ona.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, EVROPSKO PRVENSTVO, U Rijeci 18 šahista iz Srbije

Promoteri mitinga su i nade srpskog streljaštva, juniorski reprezentativci pištoljem Lea Aleksić i Branko Mašanović.

Osim strelaca iz Srbije, na turniru će učestvovati takmičari iz Rusije, Ukrajine, Crne Gore, Hrvatske, Madjarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Makedonije i prvi put iz Turske i Saudijske Arabije.

Publika će takmičenje moći da prati i na velikim LED ekranima, dimenzija pet puta tri metra. Ekrani će biti postavljeni i ispred strelaca u prostoru za finalna gadjanja, pa će i takmičari lako moći da prate kretanje rezultata.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, EFAF KUP, Veprovi kreću u novi pohod na Evropu

Najuspešniji strelci dobiće pehare, a osvajačima medalja na „Velikoj nagradi Beograda“ pripašće novčane nagrade, 500 evra za prvo, 300 za drugo i 100 evra za treće mesto. Oba dana takmičenje počinje u 9.15, a popodne su finala. Ulaz u halu Bel ekspo je besplatan.