Internacionalno prvenstvo Beograda u streljaštvu (9 – 11. decembar), koje se ove godine održava 41. put okupiće više od 270 strelaca iz 14 zemalja, istaknuto je na današnjoj konferenciji povodom jednog od najvećih streljačkih turnira u Evropi.

Takmičenje po tradiciji organizuje Streljački savez Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Turnir će biti održan u hali „Bel ekspo centar“ (pored hotela „Holidej in“ na Novom Beogradu). U petak, 9. decembra na programu su zvanični treninzi, a takmičenje je u subotu i nedelju, 10. i 11. decembra.

U ime Sekretarijata za sport i gradskog sekretara Slavka Gaka, prisutne na konferenciji za medije pozdravio je Novica Todosijević, poželevši strelcima dobre rezultate, uz poziv publici da dođu u halu pozdrave velike asove.

Prvog dana 41. internacionalnog prvenstva Beogada na programu je „Trofej Beograda“, na kome se juniorske i seniorske kategorije takmiče odvojeno. U nedelju, na „Velikoj nagradi Beograda“, svi će se nadmetati u jedinstvenoj, apsolutnoj kategoriji  za vredne nagrade.

-Organizaciono napredujemo, svake godine unosimo neke novine, a činjenica da iz godine u godinu podižemo nivo mitinga je i podrška sponzora. Ove godine jedan od sponzora prvenstva je poznati proizvođač sportskog oružja „Valter“, koji dodeljuje vredne nagrade. Strelac sa najboljim rezultatom puškom na „Velikoj nagradi Beograda“ dobiće vazdušnu pušku, a naš sponzor će pištoljem nagraditi i najuspešnijeg ovim oružjem. „Valter“  nam je omogućio da beogradski strelci po povoljnim uslovima nabave oružje, pre svega zbog činjenice da  najvažnije takmičenje pod „našom kapom“ organizujemo sve bolje – kazao je Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda.

Povezana vest:  Pobede Arunovićeve, Arsovićeve i Mikeca, Maksimovićeva druga, Čotra treći u Belom Manastiru

Đapić je još dodao:

– Očekujemo oko 520 nastupa. Ove godine imamo malo manje učesnika nego prošle, ali to smo i očekivali, jer mnogi strelci u olimpijskoj godini sezonu završavaju ranije nego obično. Dolazi nam oko 170 gostiju iz inostranstva, a učestvovaće i nešto više od 100 srpskih strelaca. Verujem da ćemo sledeće godine premašiti brojku od 300 učesnika i 600 izlazaka na vatrenu liniju.

Jedan od promotera mitinga, lider na evropskoj listi za vazdušnu pušku Andrea Arsović se zahvalila Sekretarijatu za sport i omladinu na podršci u organizaciji takmičenja i istakla:

–Uvek se radujem početku decembra, jer se približava Beogradsko internacionalno prvenstvo, najjači streljački turnir u regionu. Srećna sam što ću ponovo učestvovati na velikom takmičenju u svom gradu. Prošle godine sam osvojila srebro i zlato, a cilj mi je da ove godine stignem do dva zlata.

Povezana vest:  Šahovski turnir KUP REKTORA – studenti protiv profesora

Arsovićeva je sezonu velikih takmičenja počela osvajanjem zlatne medalje vazdušnom puškom na Evropskom prvenstvu u Đeru, zaključila pobedom i Kristalnim globusom na finalnom turniru Svetskog kupa. Posle je usledila serija uspeha na međunarodnim mitinzima. Poslednji je ostvarila minulog vikenda, na Trofeju Mladosti u Zagrebu osvojila je srebro.

– Konkurencija na beogradskom mitingu će biti  jača nego u Zagrebu i sigurna sam da će biti znatno teže ući u finale. Međutim, o konkurenciji ne razmišljam mnogo, već pre svega o svom rezultatu, spremam se da pružim maksimum – poručila je Arsovićeva.

Promoteri mitinga su i nade srpskog streljaštva, juniorski reprezentativci pištoljem Lea Aleksić i Branko Mašanović.

– Beogradsko prvenstvo je za sve strelce u Srbiji jedno od najznačajnijih takmičenja u godini, vredno se treniramo za miting. Konkurencija je jaka, a naša očekivanja nisu mala. Nadam se da ćemo ih ispuniti – kazala je Lea Aleksić.

Branko Mašanović je rekao:

– Predstojeći turnir je jedan od kriterijumskih za sastav juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo. Ja sam kriterijum ispunio, ali to ne menja moje ambicije, jer svaki uspeh u Beogradu  ima veliku težinu. Potrudiću se da uđem u finale, a onda ni medalja nije daleko.

Povezana vest:  Mikec sa prvog, Arsovićeva sa trećeg mesta evropskih lista počinju sezonu Svetskih kupova

Sem strelaca iz Srbije na 41. internacionalnom prvenstvu Beograda učestvovaće takmičari iz Rusije, Ukrajine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Makedonije i po prvi put iz Turske i Saudijske Arabije.

NOVČANE NAGRADE ZA MEDALJE

Generalni sekretar SSB Dragan Milisavljević je novinare obavestio o tehničkim novinama. Publika će takmičenje moći da prati i na velikim LED ekranima, dimenzija pet puta tri metra. Ekrani će biti postavljeni i ispred strelaca u prostoru za finalna gađanja, pa će i takmičari lako moći da prate kretanje rezultata.

Najuspešniji strelci dobiti pehare „Beogradski pobednik, a osvajačima medalja na „Velikoj nagradi Beograda“  slede novčane nagrade – 500 evra za prvo, 300 za drugo i 100 za treće mesto.

ULAZ SLOBODAN

Oba dana 41. internacionalnog prvenstva Beograda takmičenje počinje u 9.15. časova, a popodne su finala.

U 14 časova počinje finale pištoljem za žene, u 15. 30 istim oružjem za muškarce. Finale puškom za muškarce je u 17, a za žene u 18.30.

Prvog dana, u subotu 10. decembra u konkurenciji za finale su samo seniori i seniorke, a u nedelju svi učesnici.

Ulaz u halu „Bel ekspo“ je slobodan.