Vilmoš Zavarko, srpski  reprezenntativac, najbolji kuglaš sveta, postao je student Fakulteta za sport „Univerziteta Union – Nikola Tesla“ u Beogradu.

– Veoma nam je drago što je još jedan vrhunski sportista postao naš student – istakla je dekan Fakuleta za sport profesor Ivanka Gajić.- Naš moto je „Znanje za medalje“ i sa ponosom mogu da istaknem da je fakultet postao prepoznatljiv u svetu uprvo po tome da školuje izuzetno kvalitetan trenerski i stručni kadar. Imamo studenata iz SAD i Austrije, uskoro ćemo primiti na školovanje sto studenata iz Kine… Naši stručnjaci su  veoma cenjeni i po onoj narodnoj „Dobar glas se daleko čuje“ otvaraju vrata u svet novim generacijama naših svršenih studenata… Za sportiste kakav je Vilmoš Zavarko, nema tajni u takmičarskom sportu, zbog toga i jesu vrhunski, ali mi ćemo im dati onu neophodnu nadogradnju  na teorijskom planu, da jednog dana budu i vrhunski treneri.

Povezana vest:  Paraolimpijac Jasmin Bambur osvojio 20. mesto u superveleslalomu na ZOI

Maloj svečanosti prisustvovali su prodekan za nastavu prof. dr Milan Mihajlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije  Uroš Dragojlović, generalni sekretar KSS Vojko Pavlović i član UO KS Beograda Darko Bjelobrk.

– Srpskom kuglanju nedostaju treneri i dobro je što vrhunski sportisti u našem sportu žele da se usavršavaju –  rekao je Dragojlović.- Moramo da težimo veoma važnom cilju, a to je svaki od 87 kuglaških klubova u Srbije  ima makar jednog stručnjaka sa licencom i zvanjem. Ove godine smo,  sa 14 medalja  i dve titule najbolje nacije, najuspešnija zemlja na Šampionatu sveta u Novigradu  a to je, uz sjajne reprezentativce i reprezentativke, zasluga i naših stručnjaka koji su izuzetno cenjeni u svetu. Jer, bez znanja – nema medalja…

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Zorani Arunović zlato pištoljem u drugom kolu Kupa Srbije

Na Fakultetu za sport studiraju brojni istaknuti sportisti, između ostalih od ove godine i  osvajač zlata na rvačkom olimpijskom turniru Davor Štefanek.  Sada im se pridružio i Vilmoš Zavarko koji je u kuglanju ono što je Novak Đoković u tenisu: od 2010. je stalno prvi na svetskoj rang listi i osvajač je 19 svetskih pojedinačnih i ekipnih titula, od toga devet seniorskih. Jedini je kuglaš u istoriji sa zlatnim medaljama u svim seniorskim disciplinama: ekipno (2009, 2011, 2015), pojedinačno – klasik (2010. i 2016), miks tandem (2008), sprint (2016) i pojedinačno –kombinacija (2010. i 2012). Na ovogodišnjem Šampionatu sveta u maju u istarskom  Novigradu, okitio se sa dve zlatne medalje, pojedinačno – klasik i u sprint.

Povezana vest:  Hokejaši Srbije pobedili Tursku u pretkvalifikacionom turniru za ZOI