Prva od ukupno osam trka u Red Bull Air Race 2017 kalendaru počinje u februaru i predstavljaće proslavu ovog svetskog šampionata. Deseta sezona, deseto po redu otvaranje šampionata u Abu Dabiju i dijamantska 75. trka za željenu titulu doneće puno uzbuđenja.

I dok prošlogodišnji šampion počinje sa pripremama za odbranu titule, Red Bull Air Race svetski šampionat slavi tri velike godišnjice iznad blistave vode arapskog zaliva u Abu Dabiju 10.-11. februara, nakon čega slede San Dijego (SAD), Čiba (Japan), Budimpešta (Mađarska), premijera trke u Kazanju (Rusija), dve trke u Evropi i veliko finale u Indijanopolisu (SAD).

Matijas Dolderer će biti pilot kojeg će svi želeti da pobede. Nemac, čiji je nastup publika u Srbiji imala prilike da vidi 2013. godine na Adi Ciganliji, je u sezonu 2016. uleteo pobedom u Abu Dabiju i do kraja godine nastavio sa sjajnim rezultatima. Postao je tako prvi pilot koji je obezbedio šampionsku titulu pre kraja sezone. Međutim, nakon što je dve godine zaredom proveo na drugom mestu, Australijanac Met Hol će želeti da se upiše u istoriju u 2017. godini, a za njim slede i 13 top timova sa pet kontinenata koji učestvuju u šampionatu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srbija u četvrtfinalu na SP, Nemačka ispala

„Veoma smo uzbuđeni što ćemo lansirati našu desetu sezonu 75. trkom i ne mogu da zamislim bolju lokaciju od Abu Dabija, grada koji je poznat po svom poštovanju motosportova, a koji je bio naš topli domaćin u prethodnoj deceniji,“ rekao je Erik Volf, Generalni menadžer svetske serije. „Nakon Doldererove dominacije u 2016. svaki tim želi da stavi svoj pečat na desetogodišnjicu sezone, tako da su strateške i tehničke pripreme do sada bile intenzivne. Čak i za najvernije fanove trke u Emiratima, ova trka će sigurno biti posebna.“

Povezana vest:  Najbolje patike za trening stigle u Srbiju

Borbu za šampionsku titulu možete da pratite na bilo kom smart uređaju i u bilo koje vreme preko Red Bull TV aplikacije.

O Red Bull Air Race-u

Red Bull Air Race svetski šampionat započeo je 2003 godine i okuplja najbolje svetske pilote. Najbrža svetska motosport disciplina predstavlja takmičenje koje kombinuje brzinu, preciznost i letačke veštine. U šampionatu se koriste najbrži i najokretljiviji laki trkački avioni, a piloti dostižu brzine do 370km/h dok podležu silama do 10G tokom niskog slalom leta kroz 25 metara visoke vazdušne kapije. U 2014. godini uveden je Čelendžer Kup kako bi se pomoglo novim pilotima da razviju svoje veštine neophodne za učešće u svetskom šampionatu.

Povezana vest:  NHL, petak 22. januar

PHOTO: Chris Tedesco/Red Bull Content Pool