wolfIstarski riđan Wolf nedostižan i ove godine osvojio je prestižan Balkanski cup u „konjskom maratonu“ – daljinskom jahanju

 

Željko Radola i Wolf iz KK Manjadvorci ovoga vikenda prestižnom pobedom u Blakanskoj ligi endurancea – daljinskog jahanja u Meljaku pokazali su šta ih čini toliko nadmoćnima u ovoj izuzetno iscrpnoj disciplini. Naime, od 20 „izabranih“ odnosno najboljih jahača i konja endurancea na Balkanu i šire potvrdili su prošlogodišnju pobedu sa Tare. Tada su od 120 prijavljenih jahačih parova iz 12 zemljala najbrže pretrčali u jednom danu 110 kilometara. Ove godine Balkanski cup sastojao se o tri kruga takmičenja, a samo najbolji su imali priliku okušati se u završnici. Prvih 80 kilometara se trčao u Hrvatskoj na Kukavici gde je Wolf zauzeo treće mesto. Željko je tada žrtvovao zlato i prednost od 15 minuta da bi pomagao mladom kolegi (16) kojem je konj posustajao, a „Wolfov šaptač“ ga nije hteo samog i iscrpljenog ostaviti u šumi. Na drugom Balkanskom cupu u BiH osvojio je srebro također na 80 kilometara, a za kraj se, u trećem ujedno poslednjem i najtežem kolu Balkanske lige u Srbiji okrunio zlatom. Naime, u Meljaku su u dva dana pretrčali 160 kilometara. Već prvoga dana otpalo je 15 jahača. Neki su sami odustajali od iscrpljenosti, a neki zbog povreda svojih ljubimaca. Među njima je bila i Puljanka Petra Šebelić koja je lani na Johnu osvojila peto mesto i pridonela ekipnoj pobedi htvatske ekipe. Ali uprkos tome veselja u hrvatskoj ekipi nije nedostajalo. Da bi sudelovali na ovom prestižnom takmičenju veseli Istrijani iz KK Manjadvorci su proputovali 675 kilometara u jednom smeru, ali nije im žao jer se kući vraćaju s punim automobilom pehara. Ponosn je i pevač Tony Cetinski koji je i sam prepoznao u Wolfu pravog borca pa mu je sponzorstvom pomogao da nastavi tamičarsku sezonu koja iziskuje velika finansijska sredstva. Osim Željka i Wolfa trku su uspešno završile Daruvarka Olesija Winsberger koja je Hrvatskoj donela srebro i mlada Marija Pejić iz BiH koja je osvojila bronzu. Ova trojka je iza sebe ostavila takmičare iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije i gošću iz Francuske što najbolje govori da je Balkanska liga poprimila evropske razmre. Zahvaljujući Željku i Olesiji odnosno Wolfu i kobili Ruži Hrvatska je osvojila i prvo ekipno mesto. Sudije nisu zaboravili Željkov humani gest sa Kukavice te je osvojio još jednu nagradu za „ferplay“. Iza ovi nepokolebljivih boraca tiho, u seni stoji Wolfov vlasnik Zoran Uravić iz Manjadvorci koji je prvi s Wolfom osvajao zlata nakon što ga je spasio da ne ugine od gladi u porečkoj štali. Gotovo desetogodišnji trud i ljubav uložen u „crvenu smirenu oluju“ – Wolfa – ovog vikenda nagrađen je posebnim  priznanjem. I Zoran je dobio pehar kao vlasnik najuspešnijeg grla endurancea 2010.

Povezana vest:  Uručene nagrade najboljim sportskim vazduhoplovcima u Srbiji

– Još ujek mi suze dolaze na oči pri pomisli da smo odbranili prošlogodišnje zlato i da se kući vraćamo sa osmesima i peharima. Ne mogu da vam opišem koliko je iscrpljujuća trka bila. Na pojedinim mestima upadali smo u blato do pola metra. Nizanje uzbrdica i nizbrdica silno nas je iscrpljivalo što najbolje govori krajnji ishod takmičenja koji su uz mene završile samo dve kolegice – kaže Željko koji se jedva suzdržavao da ne zaplače od sreće i ponosa.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Kudelka najbolji u Lilehameru

– Svaki put kad bi si pomislio na stazi „Hoćemo li to izdržati“ pred očima mi je bio Wolfov vlasnik i moj prijatelj Zoran. Tada bi izvukao iz sebe neki novi atom snage jer nisam imao srca da ga izneverim. Wolf i ja smo ovu trku istrčali za njega jer bez njega ne bi danas bilo ni Wolfa, a niti bi ja imao prilike pokazati sve što mogu i znam – doda je Željko koji je prvi dan trke na Wolfovim leđima proveo devet, a drugi dan 13 sati.

Povezana vest:  KUGLANJE, Hermina Lukač šampionka Srbije u sprintu

– Gotovo pola staze sam i trčao jer se konj trostruko brže umara po strmim uzbrdicama i nizbrdicama. Ali nikada neću zaboraviti trenutak primanja nagrada. I Wolf i ja smo bili iscrpljeni i iznemogli, ali kada su nas počeli prozivati i nizati priznanja obojica smo polako ponovo počeli da dišemo punim plućima.. Nema ništa lepše nego potvrditi zlato, a i potvrditi sami sebi da pobede nisu slučajnost. Upornost i prolivanje znoja uvek se isplati i život vam to kad tad vrati – zaključio je Željko. Ovaj najtrofejniji istarski tandem čekaju takmičenja Croatia i Istra cupa od kojih najviše priželjkuju trku na Brijunima 11.septembra 2010.

– Nadamo se da će Tony doći da nas bodri što će nam dodatno dati vetar u leđa – rekao je Željko.