Srpski reprezentativac Damir Mikec ponovo je zablistao na 48. mitingu „Velika nagrada oslobođenja Plzena” u Češkoj. Danas je osvojio zlatnu medalju  malokalibarskim pištoljem, uz odličan rezultat, ponovivši tako uspeh ostvaren u četvrtak vazdušnim oružjem.

Mikec je u finalu „ubio” 235,3 kruga. Taj rezultat je daleko bolji od svetskog rekorda finala, koji se na mitinzima ne priznaju. Zvanični svetski rekord po aktuelnim pravilima drži Indijac Đitu Rai – 230,1, sa Svetskog kupa, u Nju Delhiju, u martu. Raijev rezultat možda i nije pravi parametar. Novi sistem finala je uveden 1. januara, a SK u Nju Delhiju je za sada jedino ovogodišnje takmičenje malokalibarskim oružjem koje ispunjava kriterijume za priznavanje svetskih rekorda. Ipak, to ne umanjuje vrednost Mikecovog ostvarenja. Poređenja radi, posle 20. serije (koliko se ranije gađalo u finalu, umesto sadašnje 24), naš reprezentativac je imao 196,2 kruga, pola manje od evropskog rekorda po starim pravilima, koji je od 2013. do promena sistema, 1. januara ove godine, držao Andrija Zlatić, nekadašnji Mikecov kolega iz nacionalnog tima.

Povezana vest:  Održana sednica Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije

Mikecovo ostvarenje je automatski državni rekord, jer turnir u Plzenu je  prvo takmičenje MK oružjem po novom sistemu finala na kome učestvuje neko od srpskih strelaca, a koje ispunjava uslove za priznavanje nacionalnih rekorda. Po pravilniku Streljačkog saveza Srbije neophodno je da se nadmeću takmičari iz pet zemalja, a na vatrenu liniju danas su izašla 72 strelca iz 21 države!

Drugo mesto, sa 2,3 kruga zaostatka za srpskim strelcem, pripalo je Pavolu Kopu. Iskusni Slovak je tokom karijere osvojio nekoliko medalja na velikim takmičenjima, između ostalih i srebro MK pištoljem na Evropskim igrama u Bakuu 2015, kada je, kao i sad u Plzenu, ispred njega ostao samo Damir Mikec.

Povezana vest:  Na kafi ili pred ekranom: Kako društvene mreže utiču na „druženje uživo“?

I u kvalifikacijama je naš reprezentativac bio ubedljiv. Zauzeo je prvo mesto sa vrlo dobih 568 krugova. Kop je sa četiri kruga manje bio drugi. Takmičio se i svetski rekorder finala Đitu Rai. Zauzeo je devetu poziciju, sa 555 krugova, jednim manje od rezultata neophodnog za plasman među osam najboljih.

– U kvalifikacijama smo gađali po izuzetno hladnom vremenu i zbog toga me posebno raduje što sam na početku sezone, već na prvom međunarodnom takmičenju malokalibarskim oružjem ove godine uspeo da zabeležim vrhunski rezultat – prokomentarisao je Mikec svojih 568 krugova u osnovnom delu.

Tokom celog finala srpski strelac je držao čelnu poziciju.

Povezana vest:  WADA upozorila na otrovnu supstancu koja je u prodaji

– Finale je bilo prilično neizvesno, iako sam poveo na startu i nisam dozvoljavao da me protivnici preteknu. Konstantno su mi bili blizu, ali uspeo sam da održim prednost i osvojim drugu zlatnu medalju u Plzenu! – zadovoljno je poručio srpski reprezentativac.

Damir Mikec, jedini predstavnik Srbije u Plzenu, je prvog dana pobedio je vazdušnim pištoljem, sa 244,1 krugom u finalu, što je takođe rezultat bolji od važećeg svetskog rekorda.

MK pištolj, finale: 1. Damir Mikec (Srbija) 235,3, 2. Pavol Kop (Slovačka) 233,0, 3. Samuil Donkov (Bugarska) 212,3, 3. Jindrih Dubovi  (Češka) 189,4, 5. Filip Grim (Nemačka) 170,0… Kvalifikacije: 1. Mikec 568, 2. Kop 564, 3. Grim 561… Za finale 556. Ukupno 72 strelaca.