Srpska reprezentacija vratila se iz Minhena, sa drugog Svetskog kupa u sezoni sa jednom medaljom. Osvojio ju je Dimitrije Grgić, trećeplasirani malokalibarskim pištoljem. Čak osam finala i dosta dobrih rezultata daju razloge za zadovoljstvo.

– Za naše strelce ovo je prvi Svetski kup u godini, a za njih je došao pomalo u nezgodno vreme, na početku sezone malokalibarskim oružjem, a posle završetka sezone vazdušnim oružjem kod nas. Dobro su se borili i rezultatima sam zadovoljan – kaže sportski direktor reprezentacije Srećko Pejović.

Minhen je bio prilika da se proveri forma i da se vidi gde su naši strelci u odnosu na rivale pred glavno takmičenje ove sezone, Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bakuu.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, SP 2011 NEMAČKA, Bekenbauer poljupcem dao podršku Mariji Riš

– Nikad do sada nismo imali osam finala na istom Svetskom kupu. Naši takmičari su pokazali da vrede za rezultate neophodne za plasman u osam najboljih, koji su sve zahtevniji. Konstantno raste nivo kvalifikacionih rezultata koji vode u finala na velikim takmičenjima. U finalima nismo imali dobru realizaciju, možda smo mogli do još neke medalje. Ali, to me ne brine. U ovom trenutku, na početku sezone, je bolje da se ne opterećuju finalima.

Većina strelaca su pokazali da je u dobroj formi. Sem finalista, Pejović hvali Draganu Todorović, koja je MK puškom postigla dva lična rekorda. Andrea Arsović dostiže sve bolji nivo rezultata MK oružjem, dok je vazdušnom puškom izjednačila evropski rekord kvalifikacija…

Povezana vest:  Kineskinja Vu pobednica MK puškom trostav u Sidneju

– Posebno sam zadovoljan učinkom juniora. Lazar Kovačević je na svom prvom svetskom kupu u karijeri ušao u finale i to u najmasovnijoj disciplini, u gađanju vazdušnom puškom. Visoke rezultate postizali su i Stevan Jovanović, Milica Babić, Sanja Vukašinović, što u takmičenjima u konkurenciji za plasman, što u gađanjima van konkurencije.

Pejović ističe da je ostvaren pun pogodak time što juniorima ukazana šansa u Minhenu:

– Opravdali su očekivanja . Posle Prvog svetskog juniorskog prvenstva, u Sulu u junu, i Evropskog prvenstva MK oružjem, koje dolazi kasnije, svi oni prelaze u seniorsku reprezentaciju i ravnopravno konkurišu za učešća na velikim takmičenjima. Nikome mesto nije unapred zagarantovano. Dobijamo jaču konkurenciju što može da donese samo dobro

Povezana vest:  Saudijska Arabija dozvolila učenicama da se bave sportom

Finala srpskih strelaca na SK u Minhenu 2017

  1. mesto: Dimitrije Grgić (MK pištolj slobodnog izbora)
  2. mesto: Damir Mikec (MK pištolj), Stevan Pletikosić (MK puška trostav)
  3. mesto: Damir Mikec (vazdušni pištolj)
  4. mesto: Zorana Arunović (MK pištolj)
  5. mesto: Andrea Arsović (vazdušna puška), Lazar Kovačević (vazdušna puška).
  6. mesto: Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj)