Kuglašice i kuglaši Srbije, trenirali su  uoči Šampionata sveta u Detenhajmu u Nemačkoj, na kuglani u Hokenhajmu u blizini staze za „formulu 1“.

Osnovao je, sa restoranom, još na početku sedamdesetih Kragujevčanin Radmilo Vučenović, poznatiji kao „Cicko“ a  sada ih vodi sin Nikola. Na kuglani je domaćin „Kub za rekreaciju“ KF VFL a pored je i fudbalski teren na kome igra klub VFL „Hokejnhajm 1946“.

– Kuglaški klub Epelhajm iz Frajvolca, koji je domaćin na ovoj kuglani, je  u dugoj ligi Nemačke  a fudbalski je u regionalnom rangu takmičenja – priča Nikola Vučenović.- Okupljaju se svi koji vole fubal, kuglanje i uopšte sport i rekreaciju i  nivo takmičenja, u suštini, nije bitan.

Restoran je poznat u ovom kraju po odličnoj hrani i četo je mesto porodičnih okupljanja:

– Mislim da smo posle nekoliko decenija stekli lep ugled. Skoro svi koji dođu da kuglaju ili da se rekreiraju, imaju prliku da uživaju i u  gastronomskim specijalitetima. Nudimo  mnogo jela sa roštilja „po srpski“ ali i lokalnu hranu i piće. Zbog kuglane i ostalih pratećih sadržaja, sa druge strane,  imamo stalne mušterije, tako da se  odlično dopunjuju sa restoranom.

Povezana vest:  HOKEJ NA TRAVI, Holandija i Argentina za zlato na OI

Kada su trke „formule 1“ i drugi atomobilski spektakli, Nikola Vučenović i osoblje restorana imaju pune ruke posla:

– Poslednjih sezona nije kao što je nekad bilo, ali ipak u godini kada je „Hokenhajm ring“ domaćin trke, dođe po 60-70.000 gostiju i svi restorani budu nekoliko dana puni. Navikli smo na te sezonske gužve kada ima dosta posla.  Najavili su da će 2018. biti poslednja trka na ovoj pisti, ali videćemo kakva će biti konačna odluka.

U okolini Hokenhajma ima dosta ljudi iz Srbije i kako kaže Nikola, njegov otac „Cicko“ ih zna „u prste“.  Direktor reprezentacija Srbije Milan Jovanović „Cvika“, takođe Kragujevčanin, je još 2009. kada je Detenhajm bio prvi put domaćin kuglaškog seniorskog Šampionata sveta, uspostavio kontakt sa „Cickom“, pa su i tada kuglaši trenirali na odličnoj kuglani.

Povezana vest:  Ekonomidis predvodi Zvezdu: NRL iskustvo u završnici istorijske sezone

Na njoj je, ove godine, održan i „Hokenhajm kup“ koji je izazvao ogromno interesovanje kuglaške javnosti. Igrao se na „dve dobijene“ i rivali su  bili, sa  jedne strane Milan Jovanović „Cvika“ i potpredsednik KSS Zoran Stanojević „Šumar“, a sa druge generalni sekretar KSS Vojko Pavlović i Nedeljko Vujaković predsednik Udruženja kuglaških klubova naših građana u Nemačkoj.  Prvi duel dobili su Pavlović i Vujaković,  revanš Stanojević i Jovanović, a u trećem, odlučujućem, ponovo su slavili  Stanojević i Jovanović što je moglo da se očekuje jer su obojica kondiciono dobro pripremljeni pošto su prvotimci renomiranih srpskih klubova. Stanojević je u superligašu Rudaru, dok je  Jovanović u kragujevačkom srpskoligašu Pak prometu. Vujaković, koji igra za Rotenbergen, je rekao da, kao dobar domaćin, nije smeo da dozvoli da gosti ponesu  loše uspomene, pa je zbog toga zadovoljan ishodom. Pavlović, nekadašnji reprezentativac Srbije, sada čisti rekreativac,  je oštro zamerio  Stanojeviću jer je, navodno, igrao „levo – desno“, što je ovaj sa gnušanjem i indignacijom porekao, istakavši da je „igrao kao sat – levi loh“.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pionir, Partizan i Beograd u Ligi šampiona

Rezultati svih mečeva su „poslovna tajna“ KSS i arhivirani su daleko od očiju javnosti  u narednih pet godina, ali je selektor šampiona sveta, reprezentacije  Srbije Miloš Ponjavić, koji je „snimao“ duele, ozbiljno razmišljao da na najširi spisak stavi i pobednički tandem…

Na kraju sjajnog druženja, predsednik KSS Uroš Dragojlović, potpredsednik Zoran Stanojević i direktor reprezentacije Milan Jovanović uručili su Nikoli Vučenoviću prigodne suvenire. Ispunili su mu i želju i da se fotografiše sa najboljim kuglašem sveta, srpskim reprezentativcem Vilmošem Zavarkom.