OKRUGLI STO U MINISTARSTVU OMLADINE I SPORTA NA TEMU „MEDIJI, SPORT, NASILJE

Prevencija i sankcije najvažniji

 

ministarka_samardzic_markovicMinistarstvo omladine i sporta bilo je domaćin Okruglog stola na temu „Mediji, sport, nasilje”, kao i Javne rasprave o ulozi medija u sprečavanju nasilja u sportu. U organizaciji je osim Ministarstva omladine i sporta učestvovalo i Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS).

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić – Marković naglasila je da s u društvu stvorila atmosfera u prilog obračuna sa nasiljem u sportu.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Pobeda za Person, Mali globus za Linzi Von

– Ministarstvo nema mogućnost sile, ali su i Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova uključeni u borbu protiv nasilja u sportu – rekla je Samardžić – Marković i podsetila na istraživanje udruženja sportskih novinara iz 2008. godine. – Istraživanje je dalo preporuke, ali mi ne možemo da utičemo na uređivačku politiku. Najvažnija je politika sankcija, a zatim prevencija.

Generalni sekretar USNS, Boban Igrutinović ukazao je da se previše prostora daje huliganima u medijima.

Povezana vest:  KUGLANJE, Srpski miks ispao u četvrtfinalu na SP

– Daje im se prostor koji ih promoviše i oni postaju heroji. To ne bi trebalo raditi, jer stvara pogrešnu sliku kod mladih ljudi – naglasio je Igrutinović.

Urednik fudbalske rubrike u listu „Sportski žurnal”, Mihajlo Todić istakao je neophodnost ozbiljne koordinacije svih strana.

– Mediji nisu edukativne ustanove. Treba obratiti pažnju gde je granica promocije, a gde počinje izveštaj. Treba voditi računa o toj tankoj liniji izveštavanja sa sportskih događaja – rekao je Todić.

Povezana vest:  Majer pobednik spusta u Lencerhajdu. Svindal u vođstvu

Preporuka USNS je da na televiziji scene navijačkog nasilja budu prikazane najduže tri sekunde, da se u štampanim medijima ne objavljuju fotografije navijačkog nasilja, da se ne objavljuju na naslovnim stranama fotografije mrtvih i povređenih navijača, kao i da se ne objavljuju intervjui sa vođama navijača ili na bilo koji drugi način promovišu nasilje i nasilnici.