Skupština Svetske streljačke federacije (ISSF) se na vanrednoj sednici u Minhenu, zvanično složila se sa odlukama Međunarodnog olimpijskog komiteta o programu takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju, u okviru „Agende 2020“.

Izvršni odbor MOK je početkom juna, usvojio program OI u Tokiju 2020. Što se streljaštva tiče ukinuti su gađanje malokalibarskom puškom iz ležećeg stava, MK pištoljem slobodnog izbora i „dabl trap“ u gađanju glinenih golubova, tri discipline u kojima se takmiče samo muškarci. U cilju poštovanja ravnopravnosti polova, koja je, uz smanjenje broja sportista na OI, najvažnija stavka „Agende 2020“,  uvedeni su sve popularniji miksevi (mešoviti parovi) vazdušnom puškom i pištoljem i u disciplini trap u gađanju glinenih golubova. Predlog o novom programu je, na zahtev MOK, prošle godine sastavila specijalna komisija ISSF.

Streljaštvo će umesto dosadašnjih 390 imati 360 olimpijskih kvota (po 180 za muškarce i žene). Odluke o sistemu raspodele kvota po disciplinama biće donete na narednim sastancima ISSF i MOK.

Na sastanku u Minhenu, sazvanom da bi se još jednom razgovaralo o novom olimpijskom programu i budućnosti streljaštva na OI, našu zemlju su predstavljali Nenad Petković, generalni sekretar, i Nikola Marić, potpredsednik Upravnog odbora i predsednik Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije.

Povezana vest:  Predolimpijski kamp na Bledu

Konačnom zaključku sednice prethodila je, prenosi Petković, višečasovna diskusija.

Predstavnici 49 zemalja, predvođeni potredsednikom ISSF Lućanom Rosijem su zahtevali dodatna preispitivanja novog olimpijskog programa, kao i da se o svemu glasa tajno. Na kraju na poziv  predsednika ISSF Olegarija Vaskeza Ranje da se svi koji traže dodatna preispitivanja i koji su protiv programa izjasne javno, ustala su dva delegata. Sednici su prisustvovali predstavnici 137 stalnih i 40 pridruženih članova Skupštine, sa ukupno 251 delegatom sa pravom glasa.

Odluke o programu OI u Tokiju  sigurno ne bi bile promenjene, čak i da se ISSF nije složio sa „Agendom 2020“. S druge strane možda bi u daljem periodu u opasnosti bio i opstanak streljaštva na Olimpijskim igrama. Međutim,nije isključeno da dođe do novih promena posle Tokija.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, SUPERVELESLALOM, Jelena Lolović 30. sa 1.26,67

– Na sednici u Minhenu je dogovoreno da se oformi komisija ISSF,  koja bi okupila strelce, trenere, predstavnike nacionalnih saveza, i koja bi razmatrala eventualne promene u olimpijskom programu za Igre 2024. i kasnije – kaže Petković.

Svoj predlog ima i Streljački savez Srbije, koji je još pre nekoliko meseci ISSF-u poslao pismo o svom viđenju novog olimpijskog programa. Naš nacionalni savez je pozdravio odluku o uvođenju mikseva i predložio da se sa programa izbace umesto jedne izbace dve discipline pištoljem u kojima učestvuju samo muškarci: MK pištolj slobodnog izbora, ali i gađanje MK pištoljem brzom paljbom (koje je slabo rasprostranjeno u svetu i zbog svoje specifičnosti je  skupo, jer zahteva mnogo sredstava za takmičenje i treninge).

Po predlogu SS Srbije umesto te dve „muške“ discipline pištoljem uvedeno bi bilo nadmetanje MK sportskim pištoljem, kojim se za sada na OI takmiče samo žene. SSS smatra da bi se disciplina vrlo brzo omasovila u celom svetu. Glavni razlog je da već postoji veliko iskustvo u mnogim zemljama koje imaju na programu ovu disciplinu u ženskoj seniorskoj, muškoj i ženskoj juniorskoj konkurenciji. Ukoliko bi ovaj predlog prošao, u potpunosti bi se ispoštovala polna ravnopravnost, muškarci bi se takmičili u istim disciplinama. Predlog SSS je našao na pozitivne odjeke kod mnogih nacionalnih federacija.

Povezana vest:  ŠAH, OLIMPIJADA, Porazi naših selekcija

–U julu, uoči Evropskog prvenstva malokalibarskim oružjem, biće održan Kongres Evropske streljačke konfederacije, a jedna o tema biće predlog o uvođenju sportskog pištolja za muškarce – najavljuje Petković i dodaje da je u Minhenu, uoči sednice, održan neformalni sastanak delegata evropskih saveza.

Vladimir Lisin, predsednik Evropske streljačke federacije, je održao sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveza sa Starog kontinenta. Lisin je predstavio analize olimpijskih streljačkih disciplina rađene na osnovu parametara MOK, po kojima su tri izbačene discipline dobile najmanje poena.

Na vanrednoj određen je i datum Izborne skupštine ISSF, koja će biti održana 31. novembra i 1. decembra, takođe u Minhenu.