Ilija Jevremović, pionirski reprezentativac Srbije, osvajač zlata u miksu sa Kristinom Trošić i pojedinačne bronze na pionirskom Svetskom kupu u maju u Detenhajmu u Nemačkoj, najuspešniji je učesnik kampa Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik) završenom u Vrbasu.

Poslednjeg dana Jevremović, kuglaš Car Lazara iz Kruševca, se okitio zlatom u disciplini pojedinačno-  klasik i srebrom u kombinaciji za koju su se računali rezultat iz takmičenja grupa i pojedinačnog finala.  Tako je učešće završio sa četiri trofeja –  dva zlatna (pojedinačno – klasik i pojedinačno –sprint), srebrom (pojedinačno – za kombinciju) i bronzom (miks sa Čehinjom Mihealom Provaznikovom). Trofeje u sprintu i miksu osvojio je prvog dana završnih nadmetanja.

Lep rezultat ostvario je i Marko Erdeljan, kuglaš Vojvodine iz Bačkog Gradišta, koji je trijumfovao u kombinaciji i bio treći u pojedinačnom – klasik.  Erdeljan ima tri medalje – zlato i dve srebra. Prvog dana završnih takmičenja u kampu osvojio je srebro u miksu sa Helenom Mervartovom iz Češke. Zoran Beracka kuglaš Slavie iz Kovačice,  bio je peti pojedinačno – klasik i  osmi za kombinaciju.

Kod devojčica, najuspešnija  takmičarka kampa je Čehinja Mihaela Provaznikova sa tri trofeja – dva zlata i bronzom.  Slovenka Iris Zoran ima četiri meadlje, ali samo jednu zlatnu, uz tri bronzane.  Sve medalje poslednjeg dana u kampu podelile su iste kuglašice i redosled je u obe discipline bio isti:  Provaznikova, Tea Repnik, Iris Zoran (obe Slovenija)! Najbolji plasman od srpskih kuglašica ostvarila je Kristina Trošić, pionirska reprezentativka Jagodine, koja je sedma i pojedinačno – klasik i za kombinaciju. Renata Bodo iz Kristala je  osma u kombinaciji i deveta pojedinačno – klasik, dok je Ena Grubor (Singidunum) zauzela 15. mesto u obe discipline.

Povezana vest:  Bronza paraglajderistkinje Milice Marinković u preciznom sletanju na Svetskim igrama

– Zahvaljujem se Kuglaškom savezu Srbije koji je bio sjajan domaćin  i izvanredan organizator šestog kampa NBC – istakao je Klaus Bart predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik).- U pripremi i sprovođenju kampa učestvovao je odličan i uigran tim u kome su bila i dva srpska ugledna trenera Miloš Ponjavić i Vojko Pavlović i  sve je proteklo u najboljem redu. Posebno sam zadovoljan jer su se i mladi polaznici  osećali prijatno u Vrbasu. NBC će ubuduće  plaćati jednu trećinu troškova kampa za sve učesnike i time pomoći nacionalnim federacijama.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije je naglasio:

– Tradicija   održavanja kampa u Vrabsu je nastavljena, ovo je treći put, drugi za redom, da smo domaćini svetskim talentima u CFK „Drago Jovović“. Nadamo se da će NBC ovaj grad sa sjajnim uslovima, odličnom kuglanom, dvoranom, atletskom stazom i bazenima, izabrati za stalnog organizatora kampa za mlade kuglašice i kuglaše do 16 godina. Ministarstvo omladine i sporta Srbije je 1991. pokrenulo naše kampove koje su iznedrili brojne bisere, ne samo srpskog, nego i svetskog sporta i  upravo je KS Srbije 2009. predložio da se organizuje i međunarodni kamp koji, ne samo da je dobra škola za talente, nego i za trenere da razmene iskustva jer su u Vrbasu radili istaknuti svetski stručnjaci.

Povezana vest:  KLIZANJE, Međunarodna klizačka federacija kaznila Plušenka

Glavni trener  u kamu Miloš Ponjavić, doskorašnji selektor srpske seniorske repzentacije, šampiona sveta je  istakao:

– Trudili smo se da tako osmislimo program kampa da to bude primer kao se sedam dana radi na kondicionom, tehničkom i taktičkom planu i da to deca, kada se vrate u klubove, koriste u trenažnom procesu. Termin je nezgodan, na primer u Srbiji ne rade još sve kuglane, pa polaznici dolaze fizički nepripremljeni. Dobro je što je poseta predsednika NBC Klausa Barta iskorišćena i za neke dogovore o budućnosti kampa. Po meni je sjajna odluka da će ubuduće i klubovi, a ne samo nacionalne federacije, moći da prijave polaznike.

Na kraju podeljene su diplome svim polaznicima i spomen plakete gostima i trenerima. Najveći aplauz dobio je najmlađi polaznik, sedmogdišnja slovačka nada  Martin Benicki. U kampu je bio sa sestrom Anom i starijim bratom Marianom. Trener u kampu bio je njihov otac Marian Benicki – stariji.

Povezana vest:  KUGLANJE, Dva derbija u četvrtfinalu Kupa Srbije Senta Visa prom – Beograd „Poštanska štedionica“ i Metalac – Partizan!

Koordinator programa kampa bio je Jirži Jančalek (Češka), potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (NBC klasik) zadužen za mlađe kategorije. U trenerskom timu, uz Ponjavića, bili su  Eva Kotilova (Češka), Iztok Kovač (Slovenija), Ondrej Kiselica i Marian Benicki (obijica Slovačka) i selektor juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih uzastopnih prvaka sveta, Vojko Pavlović. Poslednjeg dana kamp su obišli potpredsednik NBC klasik mađarski kuglaški radnik Ferenc Karšai i predsednik Kuglaškog saveza Mađarske  Marsel Pintjuke.

Rezultati – kuglaši, pojedinačno-klasik: 1. Ilija Jevremović (Sbrija) 558, 2. Tine Vidmar (Slovenija) 550, 3. Marko Erdeljan (Srbija) 541, 4. Ondrej Stranski (Češka) 533, 5. Zoran Beracka (Srbija) 515 čunjeva itd.

Kombinacija: 1. Erdeljan 810 (rezultat u grupi 269, pojedinačno – klasik 541), 2. Jevremović 803 (245 i 558), 3. Vidmar 787 (237 i 550) …8. Beracka 741 (226 i 515) itd. Ukupno 13 učesnika.

Kuglašice, pojedinačno – klasik: 1. Mihaela Provaznikova (Češka) 551, 2. Tea Repnik 541, 3. Iris Zoran (obe Slovenija) 527…7. Kristina Trošić 502…9. Renata Bodo 493…15. Ena Grubor 436.

Kombinacija: 1. Provaznikova 815 (265 i 551), 2. Repnik 812 (271 i 541), 3. Zoran 775 (248 i 527)…7. Trošić 765 (263 i 502), 8. Bodo 718 (225 i 493)…15. Grubor 662 (226 i 436). Ukupno 15 učesnica.